Изтребителят МиГ-29К влиза в акция през тази есен

 

Изтребителят МиГ-29К влиза в акция през тази есен
Бойният самолет МиГ-29К никога не е бил използван оперативно от руските сили

Руският крайцер „Адмирал Кузнецов“ през есента трябва да пристигне в източната част на Средиземно море. Според военно-дипломатически източници на своя борд той ще превозва смесена група от изтребителите, в която ще присъстват Су-33, Су-25 UTG и МиГ – 29К.

Това ще е първи тест в оперативни условия на новия модел Fulcrum. МиГ-29К e тестван на „Адмирал Кузнецов“ през 2009 г., но никога не е бил използван оперативно от руските сили. По тази причина и The National Interest, цитиран от Факти бг предлага интересен поглед към новата машина.

В индийския флот оперират общо 17 МиГ-29К. От Ню Делхи са поръчали общо 45 такива изтребители. Повечето от тях ще служат на борда на самолетоносача „INS Vikramaditya“.

МиГ-29К е един далеч по-подобрен модел на оригиналния Фулкрум. Той разполага с подсилени корпуси и ходова част, за да се справя с ефекта на на носещите площадки.

Изтребителят разполага с по-мощния и икономичен двигател Климов РД-33MK, който разполага с независим дигитален контрол. Новият модел трябва да е далеч по-надежден и лесен за поддръжка от стария двигател RD-33K.

За разлика от оригиналните МиГ-29, новият модел разполага с нови цифрови системи за управление. Моделът е базиран около радара „Жук-МЕ”, който може да съпровожда едновременно 10 цели и да обстрелва с ракети едновременно 4 от тях, като в същото време продължава да сканира въздушното пространство. При работа с повърхностни цели далечината на откриване е 250 km на цел тип „разрушител” и 150 km на ПУ за ПВО или тактическа ракета.

Русия е поръчала 24 от новите изтребители. Те трябва да заменят класическите Су-33. Тяхната доставка трябва да стане факт до края на годината.
Източник: infobalkani.wordpress.com/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!