Илияна Йотова води делегация на Европейския парламент в България

Илияна Йотова води делегация на Европейския парламент в България

По инициатива на ръководителя на Делегацията на българските социалисти в ЕП, делегация от Европейския парламент ще проведе изнесена работна група в Смолян и Пловдив на 1-3 юни 2016 г. Сред присъстващите ще бъдат Констанца Крел, евродепутат от Германия, координатор на Групата на социалистите и демократите в Комисията по регионално развитие на ЕП и докладчик по изминалия, текущия и бъдещия програмен период.

Ще присъстват Лиляна Родригеш, евродепутат от Португалия и Тонино Пицула, евродепутат от Хърватия, членове на ресорната за еврофондовете Комисия по регионално развитие в ЕП. Делегацията ще посети град Смолян, където ще бъде запозната с европейски проекти и примери за използване на евросредства, както и с възможностите за използване на средствата във високопланинските региони. Посещението на обектите се организира със съдействието на кмета на община Смолян – Николай Мелемов и на областния управител на Област Смолян – Недялко Славов.

В рамките на посещението, Илияна Йотова и Информационното бюро на ЕП в България организират конференция под надслов „Предимства и недостатъци на политиката по сближаване в България“. Събитието ще се състои на 2 юни 2016 г. от 16:15 ч. в конферентната зала в хотел „Санкт Петербург“ – град Пловдив, бул. „България“ 97.

Сред присъстващите ще бъдат кметът на Пловдив – Иван Тотев, кметът на град Троян – Донка Михайлова, зам.-председателят на Комисията по регионално развитие в Народното събрание Дора Янкова, Кристина Стоянова – парламентарен секретар на Министерство на регионалното развитие и благоустройството на Република България и народни представители от област Пловдив. На конференцията ще се обсъди изминалия програмен период за еврофондовете, както и тяхното бъдеще в България.

Илияна Йотова е докладчик за планинските региони в Комисията по регионално развитие на ЕП и целта на нейната инициатива са допълнителни целеви инвестиции в планините на ЕС от европейските фондове и програми. Докладът на госпожа Йотова беше приет наскоро с пълно мнозинство в Европейския парламент. Чрез доклада, планинските региони ще бъдат поставени за обсъждане, като една от новостите в следващия програмен период.

Най-сериозният проблем според нея е обезлюдяването на планините, което не позволява развитие и води до загуба на възможностите за възползване от природните ресурси. Евродепутатът смята, че освен наличните проблеми, именно богатството на природни дадености в планинските региони може да бъде добра възможност за развитието им. Това може да бъде постигнато, чрез инвестиции в малките и средни предприятия, зелената икономика, дуалното образование и развитието на бърз и достъпен интернет.

Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!