Илияна Йотова: Все повече хора искат българско гражданство

Илияна Йотова: Все повече хора искат българско гражданство
Остава тенденцията всяка година все повече хора да искат българско гражданство

Особено силно това се вижда в последните 15 години, което се обвързва с членството в НАТО и ЕС, както и възможността във все повече държави да се пътува без визиq посочи вицепрезидентът Илияна Йотова по време на среща с журналисти.

Най-често молбите за гражданство са от хора, които имат български корени. Тези, които кандидатстват за българско гражданство по произход, трябва да владеят български език, но такова разбиране не срещам в другите институции, каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

Имало решения на ДАБЧ, които удостоверявали български произход по исторически данни. Ето защо, Йотова е на мнение, че удостоверенията изцяло трябва да бъдат премахнати, а всеки кандидатстващ да доказва, че има български произход, като в т.ч. е владеенето на български език. Има доста случаи, в които макар от МП да изпращат досие с положително становище, Йотова е отказвала да издаде указ заради разминавания в данните или непълни документи. В тези случаи се прави и втора проверка.

В същото време в закона за българско гражданство има доста текстове, които трябва да бъдат променени, посочи Йотова.

По думите й ДАБЧ трябва да работи също толкова активно и за правата на българите в чужбина, а не само да издава удостоверения за български произход. Трябва ни изцяло нова политика за българите в чужбина, посочи вицепрезидентът и припомни усилията на МОН по отношение училищата за българчета зад граница.

Вицепрезидентът е на мнение, че има смисъл да се създаде министерство за българите в чужбина, но само при условие, че то върши повече от това само да издава удостоверения за произход. Към момента все още няма механизъм за проверка на удостоверенията, които ДАБЧ издава. И ако не се получи допълнителна информация, когато бъде изискана, не се издава указ.

Напоследък почти няма молби за българско гражданство от лица, които кандидатстват заради инвестиции в икономиката.

Енигма, според Йотова, е броят на тези, които след като получат гражданство остават в България. / epicenter.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!