Илияна Йотова: На второ място сме по злоупотреби с евросредства в ЕС

Илияна Йотова: На второ място сме по злоупотреби с евросредства в ЕС

Искаме държавата да има по-голямо участие в икономиката, за да намалим бедността в България

„На второ място сме по злоупотреби с евросредства в ЕС – след Румъния“. Това заяви Илияна Йотова, член на ИБ на БСП и евродепутат от левицата по БНТ. Тя сподели данни, според които за 2015 г. случаите на злоупотреби с тези средства са 19. Йотова обясни, че има само две злоупотреби по програма САПАРД, а останалите са по други оперативни програми. „По тях обаче ОЛАФ може да дава само препоръки по разследването, затова ние искаме тази институция да има и главен прокурор в ЕС, за да има повече правомощия“, каза тя.

Евродепутатът от левицата коментира и проблемът с бежанците, като заяви, че еврокомисията прави козметични предложения в тази връзка. „Текстът, който задължаваше бежанците да останат в държавата, която ги е приела, обаче остава“, заяви тя и допълни, че не е ясна позицията на българското правителството и за отпадането на визите за турски граждани.

По отношение на вътрешната сигурност Илияна Йотова бе категорична, че ГЕРБ продължават да правят компромиси за вътрешния министър Бъчварова, и вицепремиерът Кунева. Тя изрази надежда, че законът засягащ МВР ще се промени, защото чрез него не се мотивират полицаите, които работят в една доста опасна ситуация, в която се намира и България, и Европа, и света.

Искаме държавата да има по-голямо участие в икономиката, за да намалим бедността в България

На въпрос, коя е най-важната битка за БСП, Илияна Йотова бе категорична: „Целта на БСП е тази над 50% бедност и ужасяващата мизерия в България да бъде намалена възможно най-бързо“. Като важна стъпка за реализиране на тази цел, тя посочи желанието на БСП да започне разговори с другите парламентарно представени партии, които не са в управлението, за съвместни опозиционни действия, като обясни, че левицата има конкретни предложения за обсъждане.

„Предлагаме свои законодателни предложения – искаме повече държава в икономиката. Фокусираме се също върху въпроса как ще се пазят интересите на земеделските производители“, обясни тя. Според нея в течение на разговорите ще си проличи доколко въпросните сили, които не са в управлението, са опозиционни.

По повод кандидатурата на БСП за президент, Йотова каза, че левицата ще направи вътрешнопартиен референдум, за да се допита до хората в партията. „До края на месец юни ще анализираме резултатите от допитването и ще преценим как ще изглежда кандидат-президентската ни двойка“, заяви евродепутатът. Йотова каза още, че БСП ще води разговори по темата с левите партии в политическото пространство.
Източник: bsp.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!