Илияна Йотова: Следващият президент ще трябва да решава въпроси за националната сигурност

Илияна Йотова: Следващият президент ще трябва да решава въпроси за националната сигурност

Бурята за президентските номинации е повече в медиите, отколкото в БСП, заяви по БНТ евродепутатът и член на Изпълнително бюро на БСП Илияна Йотова.

В БСП има дискусии за президентските номинации и това е нормално. „Ген. Радев бе предложен от Корнелия Нинова и подкрепен от две организации в Пазарджишко“, отговори тя на въпрос чий кандидат е Радев.

Попитахме своите членове какъв трябва да бъде следващият президент на страната, как да се явим на тези избори, каза тя. Първоначално имало резерви и притеснения как ще мине това допитване, но то минало добре и членовете и симпатизантите казали, че БСП трябва да направи всичко възможно да получи една широка подкрепа в ляво и в ляво център за кандидат-президентска двойка. Оттук нататък започнаха номинациите в нашите собствени организации, каза тя и определи като нормално, че най-много номинации са получили хора от БСП.

Предстои заседание на НС на БСП – единственото място, където този спор е легитимен и тази дискусия е легитимна и където трябва да се вземе решението. Предстоят разговори с АБВ и Движение 21. Нищо оттогава насам не се е променило по отношение на тези преговори.

БСП ще отиде на втори кръг от преговори с шест номинации, от АБВ ще представят своите две номинации и вероятно там от Движение 21 ще представят своите имена.

По повод списъка от номинации от общинските организации на БСП за президент и вицепрезидент, в който има номинирани 18 кандидати, Йотова обясни, че не е видяла този списък. Решението, което е на Изпълнителното бюро и предложението, което ще направим пред нашите коалиционни партньори, е за първите шест души, каза Йотова и каза, че повечето са си направили самоотводи. Тя попита защо този, който е дал този списък на медиите, не е дал всички 80 имена.

Ген. Радев бил предложен за първи път от лидера на БСП Корнелия Нинова в една от софийските организации. В Брацигово и Велинград ген. Радев също получил номинации. БСП номинирала ген. Румен Радев в този момент, защото следващият президент трябвало да решава преди всичко въпроси свързани с националната сигурност.
Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!