Илияна Йотова: Споразумението ЕС-Турция не работи

Илияна Йотова: Споразумението ЕС-Турция не работи

„Предложението на ЕК за глоби от 250 000 евро за всеки неприет по механизма за разпределение бежанец от страните-членки за нас – евродепутатите дойде като гръм от ясно небе. Това е неработещо, неприложимо и доста спорно в някои свои точки решение“, коментира в предаването „Брюксел 1“ на „Bulgaria on air“ евродепутатът Илияна Йотова, зам-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП.

„Всъщност предложението за глобите е продължение на Споразумението ЕС – Турция за реадмисия на мигранти от гръцка територия обратно в Турция и от там нататък – преразпределението им обратно към европейските държави. Ние в Европейския им парламент още тогава казахме на ЕК, че това е един изключително тромав механизъм. Всяка една държава, към която се предявят такива претенции, ще заведе дело. Делата в Люксембург траят минимум седем години. Никой няма да ги изпълнява тези глоби, защото са заведени дела“, коментира Илияна Йотова в разговор с Милена Милотинова.

„Европейската комисия сбърка от самото начало,“ коментира още Йотова. Тя не даде онези аргументи на държавите членки, които наистина да ги направят солидарни, така че да изпълняват едни и същи политики и тези политики да имат ефект“.
Йотова каза в допълнение, че за повече от месец са върнати по-малко от 400 човека от гръцка територия в Турция. Още по-малък е броят на тези, които от Турция са преместени в останалите държави-членки, какъвто е замисълът на това споразумение. Така че, споразумението ЕС – Турция показва, че не работи,” коментира Йотова.

Освен това откакто го има споразумението ЕС – Турция, основният мигрантски поток отново се премести в другата част – между Либия и Италия. Ако утре пак се засилят военните операции в Средиземно море, мигрантите отново ще намерят друг свой път, не дай си боже, през нашата сухопътна граница с Турция. Не можеш да сключваш всеки път такова споразумение. Всеки път ли ще даваме по шест милиарда?,“ попита Йотова.

Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!