Има ли заплаха за Русия от Brexit, според анализатора Алексей Вязовский

Има ли заплаха за Русия от Brexit, според анализатора Алексей Вязовский

„Този „черен лебед“, за който говорят много икономисти се случи – британците гласуваха за напускане на ЕС, а „черният лебед“ връхлетя финансовите пазари и ги промени по целия свят“, написа във „Взгляд“ финансовият анализатор Алексей Вязовский в събота (25 юни).

Японският индекс Никей падна с 8%, а британската лира се обезцени спрямо долара с повече от 10%. Както се очакваше, всички инвеститори спешно избират златото и жълтият метал скочи с 5%, достигайки ниво от 1335 долара. Очаквано падна и цената на нефта – един барел от марката „Брент“ падна с 6% и достигна цена от 47 долара.

Има страхове, че ефектът на доминото може да застигне не само финансовия сектор, но и самата обединена Европа в резултат на Brexit. Силни сепаратистки настроения съществуват не само в Британия, но и в Италия, Испания и ред други държави, които страдат от хегемонията на Германия и Франция.

„Какво я очаква Русия“, пита Алексей Вязовский. Въпреки санкциите и отдръпването на индустриалния капитал от руската държава през последните две години, Русия не е изолирана от глобалните неуредици на финансовите пазари. В резултат на поевтиняването на нефта започва да пада и рублата.

Руската валута може да изгуби от 3% до 5% и на Централната банка на РФ ще й се наложи да следи много внимателно за ситуацията, възможно е да се наложи да повишава процентните ставки с цел да охлади страстите на спекулантите, играещи против рублата.Нищо добро не го чака и руския фондов пазар. Индексите на ММВБ ще покажат силно падане и много от събитията ще зависят от това как финансовите власти на Европа и САЩ ще се справят с паниката.
Източник: blitz.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!