Как руското жито стана по-силно от „Kалашников“

Как руското жито стана по-силно от „Kалашников“
Руският президент Владимир Путин обяви, че въпреки международните санкции приходите от износ на селскостопанска продукция са надминали тези от продажба на оръжие.

„Проблемите в селското стопанство ще съществуват едва ли не винаги, мнозина наричат тази област от икономиката „черна дупка“, но се оказа, че това не е вярно“, заяви Путин в годишното си обръщение към Федералното събрание.

Действително, селскостопанският отрасъл на Русия отбелязва фантастични резултати през тази година: ръстът на експорта (във финансово изражение) възлиза на 5,4%, а физическите обеми на изнесената продукция зад граница са се увеличили с една трета, по данни на министерството на икономическото развитие на Руската федерация.

Тези резултати се дължат основно на бума в производството на зърно и месо. И това на фона на значителното забавяне в много други сектори на руската икономика, породено както от външната конюнктура – ниските цени на петрола и международните санкции, така и от вътрешни проблеми. Дори металургията и машиностроенето, които спечелиха от евтината рубла, бележат спад в сравнение с 2016 г., по данни на Росстат.

Броят на земеделските производители в Русия се увеличи, след като Кремъл обяви въвеждането на ембарго върху вноса на храни от Запад.

Бумът в отрасъла започна през 2014 г. след като близо четвърт век след разпада на СССР, голяма част от земеделската земя в страната пустееше.

Спадът на рублата направи руските стоки по конкурентоспособни на световния пазар. У дома местните производители практически нямат конкуренция. Делът на вносното свинско месо на руския пазар, например, спадна двойно – от 18% на 9%. При сиренето картината е същата – от 48% до 23%.

През 2016 г. Русия стана производител номер едно в света на зърно, благодарение на рекордните добиви, които позволиха на страната да изнесе близо 30 милиона тона на международните пазари.

Много държави от Африка и Персийския залив отказаха доставки от големи традиционно силни производители като САЩ и Австралия. Ниските транспортни разходи насърчиха дори отдалечени от Русия държави като Мексико и Южна Африка да предпочетат нейната пшеница.
Източник: „Труд

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!