Кирил Добрев: Искаме честни, справедливи избори и по-добрият да победи

Кирил Добрев: Искаме честни, справедливи избори и по-добрият да победи
При едни честни избори, този модел на управление ще приключи

„Искаме честни, справедливи избори и по-добрият да победи“. Това заяви зам.-председателят на БСП Кирил Добрев пред БНР. Според него този парламент е лишен от смисъл и съдържание.

„Приемам решението на управляващите за промените в Изборния кодекс и ЦИК като частична победа. Това не е победа само на БСП, а на 1.5 млн. граждани, които изразиха правото си на преференциален вот последните избори“, каза още той. „Това е победа и на гражданското общество.

Те го заслужават. БСП беше просто изразител на техните идеи. Искаме да защитаваме правовата държава“, посочи Добрев. „Когато Народното събрание отказва да изпълнява законите, не го изисквайте от обикновения гражданин, който пресича на червено“, допълни той. Добрев подчерта, че хората са много възмутени и потресени от типа и начина на управление. „Ние ги караме да плащат данъци, да купуват винетки, защото законът ще ги санкционира. А в същото време законодателният орган, който измисля тези закони, ги нарушава“, каза още зам.-председателят на БСП.

Кирил Добрев е категоричен, че остават две ключови неща, които трябва да бъдат свършени, за да се върне БСП в парламента – правото на всеки политически субект да обжалва решенията пред ВАС, правото на всяка партия да търси правата си в съда, което е отнето, възможността 2/3 от състава на Избирателната комисия да взима решения, защото всички знаят как се взимат решения и как се попълват протоколи. „Третото, което е изключително важно, е машинното гласуване. Наши експерти направиха изчисления, че ако бъдат осигурени 4 172 машини, 3.5 млн. граждани ще могат да упражнят правото си на глас с тези машини, ако те бъдат поставени в големите секции“, каза още зам.-председателят на БСП.

„Как да убедим хората да отида да гласуват, като знаят, че гласовете им няма да бъдат отчетени?“, попита той. По неговите думи стотици са случаите, в които броят на преференциите не е отразен. „Стотици са случаите, в които хората не виждат своя глас в протокола. А ако обществото е на мнение, че Цветанов вече е попълнил протокола, демотивацията е още по-голяма. Няма нито един случай, в който да е отворен чувал и броят на записаните в протокола бюлетини да отговаря на броя на намерените. За съжаление сме Африканска държава“, коментира той.

Добрев заяви, че избирателите на БСП подкрепят действията на партията, защото така повече не може да се продължава. Той сравни политика с футболен мач – стадионите се изпразниха, защото хората знаят как ще свърши мачът.

Кирил Добрев обясни, че на пленума в неделя са били решени няколко важни въпроса. „Беше подкрепено действието да търсим съмишленици за съвместно участие в Европейските избори. Предстои график за срещи с десетки организации и партии, които имат желание да се включат с нас в предстоящите избори. За нас е важно те да приемат няколко основни неща – това управление е опасно за държавата и то трябва да бъде свалено и да приемат „Визия за България“ и нашата европейска платформа. Всички останали разговори и пазарлъци по листите – БСП не води“, категоричен е той.

„За първи път в страната има толкова огромно недоволство срещу този начин на управление, модел и стил, а Бойко Борисов е символът на това управление. При едни честни избори, този модел на управление ще приключи. В тази държава можем да живеем по-демократично, по-спокойно и по-добре“, каза още Кирил Добрев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!