Командващият на операцията в Сирия се заема с отбраната на Крим

Командващият на операцията в Сирия се заема с отбраната на Крим

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу назначи ръководителя на сирийската операция генерал-майор Александър Дворников за командващ на Крим и Южния военен окръг на Русия

Командирът „излезе от сянката“ след извеждането на основната група на руските Въздушно-космически сили (ВКС) от Сирия. За високи професионални постижения в операцията президентът на Русия Владимир Путин му връчи лично най-високото отличие на страната – Златна звезда „Герой на Русия“.

Защо сменят командващия на сирийската операция

В експертните военни кръгове отдавна предричат на командващия на операцията в Сирия повишение по служба – успехите на руските ВКС бяха очевидни.

„Основните задачи на руските групировки от ВКС в Сирия са решени – постигнат е прелом в противоборството на правителствените сили срещу бойците от „Ислямска държава“ (ИД) и „Джебхат-ан-Нусра“, каза за „Руски дневник“ военният експерт на ТАСС Виктор Литовкин.

Според него за това свидетелства и желанието на Вашингтон да започне пряко взаимодействие за решаването на сирийския конфликт.

„Дворников се прояви като грамотен и професионален ръководител. Нашата авиация не допусна нито една груба грешка: всички удари бяха нанасяни по разузнати и потвърдени цели, което доведе до прелом „на земята“, допълни експертът.

Според Литовкин действията на командващия и на руската авиация са вдъхнали сили на сирийската армия и са помогнали да бъдат освободени напълно 30% от контролираните от терористите територии.

„Войската мина в пълномащабно настъпление: бяха освободени ключови магистрали, поставени бяха постове на важни участъци, унищожени бяха хиляди бойци, техните заводи, работилници за ремонт на техника, складове с боеприпаси, а най-главното – терористите бяха лишени от нефтодобиващите и преработващите фабрики, които носеха милиони долари на екстремистите“, добави Виктор Литовкин.

Решение за назначение на нов командващ на сирийската операция още не е прието.

Защо именно Южния военен окръг

За генерал-полковника Александър Дворников Сирия се превърна във важна стъпка в кариерата, каза за „Руски дневник“ военният наблюдател на „Известия“ Дмитрий Сафонов.

„Командващият на сирийската кампания получи повишение в длъжност. Поощрение за човек е да му бъде поверено ръководството на един от ключовите геополитически региони на Русия“, отбеляза експертът.

Югоизточният окръг е основният преден пост на Русия в момента. На него са възложени задачи по обезпечаване на сигурността в Черноморския регион, възпрепятстване на противникови и терористични групировки от Северен Кавказ, а също и поддържане на действията на руските ВКС в Сирийската арабска република.

Според експерта към предишния заемащ този пост – генерал-полковник Александър Галкин – не е имало сериозни упреци. Той ще бъде преместен на друга позиция, съответстваща на неговото звание. Всичко това става в рамките на ротацията на командващите на Въоръжените сили на Русия.

„Александър Дворников притежава опит, придобит не само по време на командването на войските в Сирия, но и по време на операциите на руската армия в хода на чеченската кампания. Той се изяви във военните кръгове като специалист в областта на борбата с тероризма“, подчерта Сафонов.

Така подразделенията на Южния военен окръг, съвместно с Националната гвардия, ще се борят със заплахите и последиците от тероризма в републиките на Северен Кавказ. Според анализаторите бойният опит от няколко войни ще позволи на Дворников да построи система за противодействие на екстремистите дори по-ефективно от неговия предшественик.

Какво предстои да ръководи Дворников

Новият командващ ще продължи да решава въпросите по обезпечаване на сигурността на Русия на южния фланг. Освен това, в момента в руската армия се провежда мащабно превъоръжаване. Черноморският флот и военните части в Кавказкия регион първи ще получат най-новите образци оръжие и военна техника.

В момента на Черноморското крайбрежие в град Новоросийск (1500 км на юг от Москва) се подготвя за откриване нова база на военноморския флот на Русия, където ще бъдат изпратени шест дизелови подводници по проекта 636.6 „Варшавянка“ с крилати ракети „Калибър“ за защита от действията на НАТО в региона.

В състава на Южния военен окръг влизат няколко десетки съединения на сухопътните войски, десанта, морската пехота и бреговата охрана. На него ще бъдат подчинени Черноморският флот и Каспийската флотилия: четвърта армия на Военно-въздушните сили и Противовъздушната отбрана. Под контрола на Дворников ще се окажат и три „задгранични“ военни бази на Русия – в Абхазия, Южна Осетия и Армения.
Източник: bg.rbth.com/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!