Корнелия Нинова: Вие не се борите с корупцията, вие я прикривате

Корнелия Нинова: Вие не се борите с корупцията, вие я прикривате
Изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна

83% от българските граждани определят корупцията като проблем номер едно на управлението.

80% от българския бизнес казва, че обществените поръчки са нагласени предварително за един единствен изпълнител.  Целият български народ  е с усещане за пропиваща се навсякъде корупция. За да решим един проблем, първо трябва да кажем, че го има и да го назовем.

Уви, вие не признавате корупцията за проблем. Как да го решите тогава? За вас тя не е престъпление, не можете да се борите с нея, защото няма определение.

28 години всички крадат и не можем да преборим тази кражба, защото няма определение- какво е корупция.  Що за аргументи са това?

Уважаеми управляващи, и най-вече ГЕРБ, които мълчите, сигурно нямате аргументи или искате да мине току- така дебатът и уважаеми опозиционни групи, които ще гласувате с управляващите,  защо не използваме председателството като шанс да опровергаем всички твърдения, че България е най-корумпираната и бедна страна.  Що за изказване е това:

„В момента тук има чужденци и ние трябва да се отчетем с един закон за корупцията“.  Най-добре беше да ги поканим- еврокомисарите, министъра на правосъдието и да им дадем възможност да видят как българските държавници и политици в парламента наистина са решени да се борят с корупцията, а не да имитираме такава борба.

Има в Конституцията и в правото един железен принцип от римско време до ден днешен, дано да го има и занапред – разделение на властите и взаимен контрол. Няма такова нещо в света- властта, която управлява и априори при нея е корупцията, да си избира тези, които да я контролират.

Ако някой иска да ме убеди, че човекът, който краде, назначавайки си човека, който го контролира, очаква този, вторият, да го вкара в затвора- е, няма да му повярвам.

Това е проблемът на този закон. За съжаление този разговор беше изроден по следния начин –  коя група иска да назначава органа- БСП и президентът или управляващите и другите опозиционни групи, които ги подкрепят.  Не е това проблемът, колеги. Корупцията е надпартиен въпрос.

Ако ние се съобразявахме с партийния си интерес, щяхме да ви подкрепим, защото утре може да управляваме ние- ще си назначим наши хора, те няма да ни контролират и ще ни е добре.

Гледаме на корупцията като на въпрос на държавност и  надпартийна тема. Днес президент е Румен Радев, утре ще е някой друг. Днес управлява ГЕРБ, утре ще управлява БСП. Ние не правим закон за един мандат.

Ако гледате на това законодателство като на закон за вашия мандат, това е  държавническа грешка.   Трябва да правим трайно законодателство и независимо кой е в изпълнителната власт, чие е мнозинството тук, кой е в президентската институция-  да гарантираме  изпълнителната, законодателната и президентската власт взаимно да се контролират, за да има ефект.

Уви, както виждам, ще пропуснат последния шанс да коригират поведението си по отношение на борбата с корупцията. Не се сърдете, ако началото на председателството и краят му бъдат един и същ – никакъв напредък в борбата с корупцията.

Тази новина достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!