Корнелия Нинова: Внесохме в НС закони в подкрепа на работници, деца, млади хора, енергийно бедни и пенсионери

Корнелия Нинова на въпрос защо е водач в Пловдив: Лидерът е там, където е най-трудно
За нас най-важни са заплатите, доходите и подкрепата за икономиката

“Надяваме се да има правителство. Много важни неща ни предстоят. Виждате, че приемането на бюджета зацикля, а той е най-важният закон в момента.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването “Неделя 150” на БНР.

“Внесеният от служебния кабинет закон за удължаване на действието на сегашния бюджет означава едно – замразяване на доходите при повишаващи се цени и проблемна зима. Ние не сме съгласни с това”, категорична бе тя и добави, че БСП вече е внесла своите продължения за подобряване на закона, сред които 850 лв. Минимална работна заплата, да се запазят ваучерите за храна, които редовното правителство увеличи от 80 на 200 лв., безплатни учебници и лекарства за деца, освобождаване от данък на млади хора до 26 години и необлагаем минимум на прага на бедност от 504 лв.

“Категорично смятаме, че трябва да има таван на цените, какъвто има вече в цяла Европа. Да има две тарифи – за бедни и за хора с повече възможности. Да има изчистено понятие за енергийно бедни и да се помага на тези хора”, допълни лидерът на българските социалисти.

Нинова обясни, че между първо и второ четене на закона за удължаване на бюджета могат да се правят допълнения, като левицата вече е предприела стъпки за провеждането на срещи с парламентарните групи за изготвянето на пакет минимум, около който всички да се обединят. “За нас най-важни са социалната сфера, заплати, доходи, подкрепа за икономиката, така че да оцелее през зимата. Другите партии ще кажат и своите приоритети. Дано да стигнем до резултат. Мисля, че има разум, защото колегите потвърдиха такава среща и потвърдиха желание да подобрим бюджета, внесен от служебния кабинет”, заяви тя.

“Тъй като още няма управляващо мнозинство в парламента, се гласува тематично, според това партиите какви позиции са заявили. В един момент се събрахме партиите, които искат връщане на смесеното гласуване, а онзиден видяхме една коалиция, която подкрепи износ на оръжие за Украйна и закупуването на новите 8 F-16, която ние нарекохме “коалиция на войната”. Но за държавата важното е, че в момента има плаващи мнозинства, което е нестабилно”, коментира тя ситуацията в парламента и подчерта нуждата да се търси стабилно мнозинство, което да решава последователно и твърдо важните за България въпроси.

“Няма да подкрепим първия мандат на ГЕРБ. Няма да подкрепим мандат на ДПС и такъв даден на “Възраждане”. Ако третият мандат дойде при нас, ще направим опит да съставим мнозинство и да има стабилност в държавата”, припомни позицията на БСП Корнелия Нинова.

Според нея е странно съгласието на “Продължаваме промяната” да водят разговори с ГЕРБ. “От сутринта те си дават различни сигнали. Г-н Плевнелиев каза, че е съдействал за тези разговори на една среща в едно посолство. Г-н Петков се разграничи леко от г-н Плевнелиев. Г-н Дунчев казва, че в ПП има хора, които искат власт и постове. Очевидно в “Продължаваме промяната” текат някакви процеси и има динамика в отношение им с ГЕРБ. Тази среща или е първа крачка към правителство между “Продължаваме промяната” и ГЕРБ, или е пиар акция, с която двете страни да се оправдаят, че отиваме на избори. Ще изчакаме резултата от нея и тогава ще имаме позиция”, коментира в тази връзка Нинова.

По нейните думи машинното гласуване не е спряло купуването на гласове и репортажите и разследванията от последните избори го показвали. “Връщането на смесеното гласуване е важно по друга причина – очевидно е, че една част от българските граждани не гласуват заради машините. Мислим, че връщането на смесеното гласуване ще повиши избирателната активност”, обясни Нинова.

Тя припомни, че след всяка изборна нощ партиите коментират с притеснение постоянното падане на избирателната активност и делегитимирането на институциите. “Голямата цел е повишаване на избирателната активност като даваме възможност на всеки да гласува по избор. Още повече, че последните проучвания показват, че обществото е разделено почти наполовина между машините и хартията”, подчерта лидерът на БСП.

“Много години сме се борили срещу подправените протоколи, но това означава, че всички партии и служебният кабинет признаваме, че не можем да се справим с този проблем. Защо – всички партии имаме представители в комисиите. Ако се драскат и подправят протоколи, значи това става с участието на наши представители. Ако има злоупотреби, това означава, че служебният кабинет не може да гарантира честни избори. И само защото държавата и партиите не могат да се справят с един проблем, искат да го решат с друг, лишавайки част от хората от глас. Няма как това да стане”, коментира тя за нуждата институциите да си свършват работата да гарантират честността на вота и хора да имат възможност да избират как да гласуват.

Нинова обърна внимание и че машините са оставили едно съмнение: “Така и не ни бяха предоставени кодове. Все още не е изготвен от ЦИК отчета за преброяването на отрязъците и дали то съвпада с това, което е излязло от машината, а мина месец от изборите. На машини в няколко области излезе надпис “Дневникът е подправен” и никой до днес не дава информация за това. Всички тези казуси наслагват все повече съмнение в процеса, а като нямаш доверие в машините, хората не излизат да гласуват.”

“Отношенията ни с президента са принципни и по важни въпроси. Горещата фаза беше, когато се водеше нечувана чистка в администрацията и се връщаха кадри на ГЕРБ, не че това е приключило. Това е принципен сблъсък – или се бориш срещу този модел, или го възстановяваш. Ние сме на първата позиция”, каза още Корнелия Нинова.

Според нея логиката на процесите показва, че се върви към президентска република. “Президентът управлява вече достатъчно дълго през служебни кабинети и без контрол от законодателната власт. Трябва партиите да реагираме на това. От БСП сме категорични – парламентарното управление трябва да се запази и то е най-доброто за България. Това беше и една от причините да подкрепим избирането на председател на парламента. Другото означаваше блокаж на парламентаризма и наливане на масло в огъня на тези, които искат президентско управление”, категоричен бе лидерът на БСП.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!