Корнелия Нинова: В Европа мислят за доходи и пенсии, тук – как да се задържат служебно на власт

Корнелия Нинова: В Европа мислят за доходи и пенсии, тук - как да се задържат служебно на власт
Защо не опростим задълженията на общинските болници или на бедните хора?

„На прага сме на европейските избори. Президентът на Франция Еманюел Макрон постави изключително важен въпрос – да говорим за минимална европейска заплата. Минималната заплата във Франция е 1850 евро. В България се движи между 500 и 600 лева през последните години“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред Нова телевизия.

Тя припомни, че преди дни е била на среща на Вишеградската четворка – Унгария, Полша, Чехия и Словакия.

„Там излязохме с обща декларация, че искаме минимална европейска пенсия. Това е реален начин да се доближи нашият стандарт на живот до този в Европа. Да започнем истинско сближаване. Къде е този разговор? Да говорим за стандарта на българите. Защото при разликите в заплащането, няма как да не сме на две скорости В Европа“- отбеляза лидерът на левицата. Тя беше категорична, че в момента управляващите отчитат икономически ръст, но хората не го усещат в заплати и пенсии.

„Сега предстоят европейски избори и ще изпращаме българи за евродепутати. Да видим, защо ги изпращаме? Докато разговорът за доходите тече в Европа, вижте какъв разговор тече у нас. Какво се прие в НС тази седмица? Отхвърлиха ветото на президента, а сега отново ще натаманяват нов ИК, така че да си гарантират служебна победа. Второто е за вероизповеданията, защото им е нужен съюзът ГЕРБ – ДПС – ОП, за да запазят кворума. Трето – приеха промени в Закона за концесиите, за да облекчат  концесията на летище – София“, категорична бе Корнелия Нинова.

„В Европа мислят за доходи и пенсии, тук мислят как да се задържат служебно на власт, как да си гарантират подкрепата на ДПС и как да си раздават държавните обекти“, отсече Нинова. „Възможно е в изборните списъци мъртвите души да бъдат отчетени като гласували“, предупреди председателят на БСП. „Защо променят мнозинството в секционните комисии, защо отпада жалбата към ВАС? Добър или лош, един закон се изпълнява, а в него пише – машинно гласуване. Като не ви харесва, отменете го“, категорична беше Корнелия Нинова. Тя добави, че левицата ще се върне в НС, когато бъдат приети исканията й, а именно – отмяна на поправките на управляващите в ИК, за да се гарантират честни избори.

„С промените за касовите апарати целият бизнес е размазан. НАП се срива. Европейски избори в европейска държава- сринат търговски регистър, срината система за винетки, сега срината системата на НАП за подаване на данните от касовите апарати“, каза Нинова. „Искаме да се спре натискът върху малкия и среден бизнес“, отсече тя. Лидерът на БСП даде пример, че в едно село възрастни жени си повикали хореограф за народни танци. Същевременно кметът на селото от ГЕРБ внедрил проверяващи от НАП. Когато жените решили да платят на хореографа, проверяващите се легитимирали и казали: „Как така без касова бележка“? „Тези, които взимат големи обществени поръчки без конкурс и разхвърлят стотици милиони- си ходят свободно, крадат милиони, и за тях нищо“, каза Корнелия Нинова.

При президента не сме говорили да се опрощават задълженията на мюфтийството

„На КСНС при президента всички бяхме единодушни, че трябва да спрем външното финансиране на вероизповеданията в България. Но нито дума не е ставало да бъдат опрощавани задължения на мюфтийството „, каза председателят на БСП Корнелия Нинова. Тя добави, че не е изненадана от опрощаването на задълженията за мюфтийството. По думите й държавата е отпуснала пари за вероизповеданията в България. „Съюзът между ДПС и ГЕРБ съществува отдавна, например с разпределение на пари извън бюджета с постановление на Министерския съвет на общини на ДПС и ГЕРБ. Ние сме давали тази информация. Дори извадихме нашите кметове от УС на Сдружението на общините след разговор с тях“, каза Корнелия Нинова. Тя припомни думите на Цветан Цветанов, че е бил в парламентарната стая на ДПС, помолил ги е за кворум, а те са поставили условие да паднат преференциите в ИК.

ГЕРБ управляват с ДПС и ОП – това е задкулисие

„Вярвам, че хората ще разберат една от целите на излизането ни от НС, освен връщането на върховенството на закона и провеждане на честни избори, да се види истината на задкулисието, защото седейки вътре, ние го легитимираме. ГЕРБ управляват с ДПС и ОП, които са им параван. Сега, когато ни няма, това ясно ли е?“, попита Нинова. Според председателя на БСП в доклада за националната сигурност на правителството на ГЕРБ пише, че състоянието на здравеопазването и бедността са въпрос на национална сигурност.- „Защо не опростим задълженията на общинските болници или на бедните хора, които нямат възможност да си платят жилищата? Вместо това, решават да опростят задълженията на мюфтийството?“, попита още Корнелия Нинова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!