Корнелия Нинова: ГЕРБ носи отговорност за спирането на европейските пари за образование! Те отнеха на България 350 милиона лева!

Корнелия Нинова: ГЕРБ носи отговорност за спирането на европейските пари за образование! Те отнеха на България 350 милиона лева!
ГЕРБ носи отговорност за спирането на европейските пари за образование.

Тя коментира съобщението, че Европейската комисия „замразява” плащанията по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Нинова каза, че България не е изпълнила редица условия на Европейската комисия, а срокът за тях е изтекъл в края на 2016 година, тоест по време на управлението на Бойко Борисов.

„Да се знае отсега, че ако последват и следващи спирания на пари, ще се дължи на управлението на Бойко Борисов. Кой ще понесе политическата отговорност, питаме днес?“, попита риторично лидерът на БСП.

Тя посочи, че Борисов е заявил, че „ако някой вкара повече пари от него в страната, ще му ръкопляска прав 30 минути”. „Какво ще направи заради това, че хора от неговото управление отнеха на България 350 милиона лева? Търсим политическа отговорност за замразените плащания по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и предупреждаваме за последващи санкции по други програми“, категорична беше Нинова.

Тя иронизира обидното прозвище, с което създателите на „опорни точки” в ГЕРБ я наричат: „Дойде време „г-жа Лъжа“ да пита за истината – защо Европейската комисия замразява плащанията по оперативната програма за образование“, попита иронично Нинова.

„Дойде време г-жа Лъжа да пита за истината. Защо – господин Борисов, на 10 февруари получаваме писмо от Европейската комисия, в коeто се казва, че замразяват плащанията за следните нарушения – половината от проверените операции са в нарушения по тази Програма, липса на прозрачност, липса на конкуренция по избор на външни експерти?“, попита Нинова.

Тя добави, че Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ е спряна и заради съмнения за измами. „Къде е сега истината? Предупреждаваме, че такова нещо ще последва – по програма „Околна среда“, Програмата за морско дело и рибарство, Фонд „Вътрешна сигурност“ и Фонд „Убежище, миграция и интеграция. Казвам го с болка за България!“, посочи Нинова. / blitz.bg

Тази новина достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!