Корнелия Нинова: ГЕРБ си търсят причина санкциите срещу Русия да не бъдат отменяни

Корнелия Нинова: Бюджет 2020 на правителството е на застоя. БСП ще предложи бюджет на развитието
„Какво може и не може българският парламент решават единствено Конституцията и законите на страната.

Очевидно ГЕРБ не критикува нашето предложение за отпадане на санкциите срещу Русия по същество, но търсят причина да го отхвърлят и я намират в процедурни хватки.“

Това заяви  председателят на БСП Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание по повод предложението на левицата санкциите срещу Русия да отпаднат. Тя припомни, че и в други ситуации парламентът се е произнасял по важни теми, като дори е задължавал Министерския съвет:

„През юли 2018г. внесохме предложение по тема, която и до днес е актуална – приема на бежанците в страната. БСП предложи България да не подписва двустранни споразумения за връщане на мигранти и прием на бежанци, а ГЕРБ отново бяха против. На мое питане дойде г-н Борисов и Народното събрание се произнесе по този въпрос с решение.

Тогава не казахте, че се бъркаме в изпълнителната власт и ограничаваме правомощията на Министерския съвет. Нещо повече – задължихме Министерския съвет да не изразява позиция преди одобрение от парламента. Това е логично – над всичко в парламентарната република стои българският парламент, така че този ви аргумент не тежи”.

„Това, че Европейският съвет  приема решение единодушно пречи ли на българския парламент и на българския министър-председател да изразят националната позиция на България?

Фактът, че се иска пълно единодушие в Европейския съвет не означава, че България не трябва да има собствена позиция по важни международни въпроси”, каза Нинова. Тя посочи, че и двата аргумента на ГЕРБ  са несъществени.

„Очевидно сте против нашето предложение, кажете си го директно, за да знаят всички – и българските граждани, и нашите партньори в Европа, и международната общност, но  да се знае кой предлага и кой решава”, завърши Корнелия Нинова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!