Корнелия Нинова: Демографската криза трябва да се решава дългосрочно

Корнелия Нинова: Демографската криза трябва да се решава дългосрочно
От наша страна, ще свикаме Националния съвет по демография и ще предложим конкретни мерки, заяви вицепремиерът Нинова от парламентарната трибуна

Уважаеми г-н Председател,

Уважаеми г-н Премиер,

Колеги Вицепремиери,

Дами и господа народни представители,

Уважаеми български граждани,

В последните дни ни заливат тревожни новини за скачащи цени, за инфлация, за увеличаващи се заболели от Covid-19 и не ни се иска да пропуснем, може би, една от най-тревожните от вчера – изнесената статистика след преброяването на българското население. За пръв път от 80 години сме под 7 милиона български граждани. Намалели сме с 11% за 10 години, близо 800 хиляди по-малко сме за тези 10 години.

Сигурно разбирате, че каквото и да правим тук, ние, като екип от Министерски съвет, вие, като народни представители и законодателство, ако няма народ, няма смисъл да го правим. Затова се обръщаме днес към вас – да обединим усилията си по тази тема.

През годините много сме говорили, дайте да се хванем да свършим работа. Защото, уважаеми колеги, тук ще дойдат други българи, на наше и на ваше място, въпросът не е за един парламент и не е за този състав на Народното събрание и на Министерски съвет само.

Това не е въпрос за един мандат и за политици едномандатници. Това е въпрос за държавници. Нека да сложим някакво реално начало на действия по този въпрос.

От наша страна, ние ще задействаме свикване на Националния съвет по демография в Министерски съвет към премиера, ще обсъдим конкретни мерки и ще ви ги предложим.

Наясно съм, че ние сме тук да се отчитаме пред вас, а не да ви даваме акъл. Но се обръщаме със загриженост. Молим всеки законопроект, който гледаме оттук нататък, нека положим усилия да му правим оценка на въздействие върху демографската криза. Ще бъде полезно и ще даде резултат.

От наша страна, като екип, имаме готовност да седнем рационално, умно и държавнически да сложим начало на реални действия, които да започнат да решават най-тежкия въпрос – съхраняването на българския народ.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!