Корнелия Нинова: Една година управление на „Борисов-3“ се характеризира с нестабилност, кражби, омраза и агресия

Корнелия Нинова: Една година управление на "Борисов-3" се характеризира с нестабилност, кражби, омраза и агресия
Декларация от името на ПГ на „БСП за България“

За една година от правителството „Борисов-3“ безспорно един от най-важните приоритети е председателството на Съвета на ЕС.

Оценка на председателството ще даваме след приключването му, защото предстоят най-важните срещи и решения. Но за нас управлението на „Борисов-3“ през тази година има няколко образа. Първо – нестабилност на управляващата коалиция. Преди година казахме, че това правителство не е коалиция за политики, а е група по интереси. Ето как за една година доказаха това. Още през септември 2017 г. Валери Симеонов заяви: „Назначенията по места са партизански. ГЕРБ ни притиска да назначаваме калинки във властта“ или за „министър Ангелкова, покровителства мутрите в туризма“. Цитирам вицепремиер в това правителство. Г-н Сидеров за г-н Цветанов: „Законът за българския език, промените в КЕВР не са важни за председателя на ПГ на ГЕРБ. Той отклонява важните теми. Ние сме във властта не, за да решаваме проблемите на някой олигарх и много обичам бивши комунисти от МВР да разсъждават за комунизъм.“ Съответно г-н Цветанов: „Разграничавам се от позицията на Волен Сидеров за Крим. Той не изразява политиката на управляващото мнозинство“. Има и още много такива примери, но те доказват едно – сериозни различия в управляващата коалиция по сериозни теми и политики, касаещи България, Европа и света.

Най-често, над 100 пъти, за тази една година управляващите са отговаряли на въпроса – стабилна ли е коалицията. Това само по себе си показва, че не е стабилна. По-опасното е нестабилност в политиките. Цялата идея за преглед на прехода приключи с „Техноимпекс“ с една единствена цел – да употребят желанието на хората за справедливо възмездие, насочвайки го към лидера на опозицията. В момента, в който чуха, че искаме преглед на прехода на „Си Банк“ и Цветелина Бориславова,  БТК, „Кремиковци“, когато произнесохме изречението – мутрите, които са били в групировките, вън от властта сега, преходът приключи. Толкова за последователната им политика за справедливост и възмездие. Четири пъти гласуваха да не се отпускат средства за нови формули за онкоболни. Петият, по нареждане, гласуваха обратно. Последователно, нали?

Два месеца ни убеждаваха, че Истанбулската конвенция е най-европейският акт на света. Взеха, че го оттеглиха. Сутринта с потрес чух от г-н Борисов, че проблемът не е в съдържанието, а в лошото му обяснение. Очакваме, че скоро пак ще го вкарат. Гласуваха против парите за БАН, против парите за полицаи, учители, хора с увреждания, а след това ги осигуриха, но не по законния начин – през бюджета, а по личната воля на премиера. Също последователно, нали? Мога да продължа с много такива примери, но няма да ми стигне времето. Но така се ражда несигурност у хората, бизнеса и инвеститорите. С тази политика – една крачка напред, две назад, в която всъщност няма политика, там се действа под натиска на общественото напрежение.

Ще дам само няколко примера на програмата им обещано-изпълнено, защото също няма време за цялата. Обещано: Ограничаване на негативните демографски тенденции и намаляване на броя на населението. Какво е изпълнено? За една година по данни на НСИ при управлението на ГЕРБ и патриоти 31 586 български граждани са се изселили от страната. Пишете го в графа неизпълнено.

Следващото: Устойчиво повишаване на доходите на пенсионерите. Пак по НСИ – 60% от пенсионерите за тази една година получават доходи под линията на бедност. Гарантиране правата на децата, гарантиране правата на хората с увреждания и обещаните, но не внесени и неприети закони за детето и семейството, усъвършенстване на системите за медицинска експертиза на работоспособността, Закон за социалните услуги. Вместо това обещание в програмата, хора с колички и патерици, които стоят пред парламента и нямат право да влязат тук.

Устойчиво нарастване на доходите и повишаване на жизнения стандарт. За тази една година пак официална статистика – всеки ден работещите бедни се увеличават с 97 души или за тази една година 35 405 души. Ето така трайно се увеличават доходите на хората и се бори бедността от  ГЕРБ.

Разбира се мога да продължа с тези оценки, но най-добре е да видим оценките отвън на трети и независими институции, а те са: Държавният департамент на САЩ: „корупция, отнемане на човешки права, липса на свобода на словото, между 10% и 16% от гласовете на последните европейски избори са купени”. Представете си – на европейски колко купуват, а какво ли е на национални. Гардиън: „България е най-бедната и корумпирана страна в ЕС”. Ди цайт:

„На страната най-много й вреди корупцията и слабостта на правовата държава”. Може би най-важното – докладът на ЕК за тази една година. Тя е, цитирам: „Нивата на бедност и неравенство остават изключително високи”, „Системата за социална защита е недостатъчна да се справи с острите социални проблеми”, „Процентът на населението, живеещо в бедност и социално изключване, е сред най-високите в ЕС”, „Гарантираният минимален е най-ниският в ЕС.”, „Демографската криза предизвиква проблеми, а ефективни управленски решения няма.” Ето това е независимата външна оценка на авторитетни европейски и международни институции и издания за правителството на Борисов.

Следващото, което смятаме, че е емблема на това управление за година е омразата и агресията. Всичко, което не е ГЕРБ, е лошо. Тя се изрази, включително и преди малко в агресия към президента Радев, която мина границите, в директно обвинение в измяна, предателство и шпионаж с изречението: „Румен Радев определено обслужва чужди интереси, но не защитава националните”. Това е война на институции. Омразата беше и срещу опозицията. „Отивайте в Сибир”, казано от трибуната, защото не сте ГЕРБ и сте различни. Най-лошото, обаче беше омразата и агресията, която изсипахте върху протестиращите българи. Пак цитати на депутати от ГЕРБ: „Протестите за главен път Е-79 са манипулирани”, другите протести, на пенсионерите: „Това са платени протести”.

Тези на майките на деца с увреждания „Карат  ги с автобуси”, за да се стигне до циничното стоене пред парламента. Между другото за тази година над 35 различни протеста. Това не ви ли говори нещо? На различни съсловия – учители, лекари, пожарникари, полицаи, всичко. Това трябва да ви светне лампата, за това как ви оценява обществото за тази година.

Следващият емблематичен образ на това управление за тази една година са кражбите. Започнаха със скандала „НДК”, „Хасковогейт”, „Кумгейт”, кметове, зам.-министър на транспорта с обвинение, прокурорски разследвания на оградата, прехвърляне на фирми за неплащане на ДДС от депутати на ГЕРБ, ЧЕЗ, бягството от затвора, преминаването на летището без проверки – все случаи, които дават характеристика за това какво представлява за тази една година управление на ГЕРБ.

Можеше ли да е различно?

Ние от „БСП за България” имахме избор – или да бъдем част от това управление, или да бъдем алтернатива. Скоро премиерът потвърди, че е имало предложение към нас. Избрахме да бъдем алтернатива. И колкото и да твърдят, че е нямало тази алтернатива, имаше я. И ако бяха чули гласа на опозицията, тази алтернатива, щеше да изглежда така:

Осъвременяване на основното месечно възнаграждение на най-ниската длъжност на служителите от сигурността от 380 лв. на 420 лв.; погасяване на дълговете на общински и държавни болници; увеличаване на капацитета на Българската агенция за застраховане; Намаляване с 50 лв. на дете месечно от дължимия данък на семейството, за помощ на работещите родители; Приспадане на лихви от кредити на млади хора и студенти; Разширяване на помощта за децата, вместо само за първи, но и за втори, трети и четвърти клас; Разширяване на енергийните помощи; Осъвременяване на всички пенсии и редица мерки в икономиката, които щяха да осигурят средства за това.

Тази програма на БСП, представляваща 31 законопроекта, внесени от 80 депутати, щеше да струва 1,6 млрд. лева. Ако бяха чули и България, и определени групи от страната, те днес изглеждат по различен начин. Нападаха ни, че ще издъним бюджета, ако реализираме програмата си за тези 1,6 млрд.лв. Обръщам внимание, че за миналата година правителството изхарчи, извън бюджета, почти същата сума – 1,5 млрд.лв. Някой да усети и разбра къде отидоха тези пари?

Колкото да твърдят управляващите, политолози и социолози, че няма алтернатива, всъщност такава има. Вие не я оценихте за една година. Разчитаме на българските граждани, че ще я оценят, когато му дойде времето.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!