Корнелия Нинова за коронавируса: Ситуацията изисква разум и отговорност

Борисов всява паника, правителството закъсня с реакцията си

„Ситуацията с развитието на коронавируса в България изисква хладен разум, отговорност и реакция без паника. Смятаме, че е добре да се даде думата на сериозни хора и професионалисти.

Готови сме да съдействаме за изпълнение на разумни решения“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента.

По думите й е добре министър-председателят Борисов да ограничи изказванията си, защото с всяко свое изявление, той  увеличава паниката в страната.

Тя цитира думите на премиера, според когото „сме като във война“, „гледали сме холивудски продукции“, „поне 10 филми има, в които някой е произвел вирус и го е изпуснал“ и „надали ще научим някога кой гад го е свършил това“.

„Подобни изявления не може да предизвикат нищо друго освен паника и хаос. Нека г-н Борисов леко да се дръпне и да се даде път на умни, сериозни хора, професионалисти, които да вземат ситуацията в свои ръце“, коментира още Нинова.

„Опазването на здравето на хората е най-важно за нас. Искаме да благодарим на лекарите и на медицинските сестри в болниците. От ГЕРБ през годините те бяха наричани „убийци“, „терористки“, но днес тези хора, с риск за собственото си здраве и за това на близките, са на предна линия и заслужават уважението ни за това, което правят“, подчерта председателят на левицата.

Тя обърна внимание, че от БСП с тревога са чули, че лекари и медицински сестри от белодробната болница днес са готови да подадат оставки, защото нямат защитно облекло, а са в контакт с хора, които може би са рискови.

„Правителството на Борисов закъсня с реакцията си и с подготовката за реакция на кризата. Тепърва се внасят и ще се произвеждат защитни облекла и маски. Премиерът говори за плат, калцуни и мерки, което не е работа на сериозен министър – председател.

Още повече, че правителствата на други европейски държави мислят държавнически – приеха пакет от конкретни социални мерки за подпомагане на хората“, каза още Нинова. По думите й такива мерки са взети за  родители, чиито деца остават вкъщи, а те не могат да отидат на работа, както и за доставка на храни от търговските вериги на възрастните хора. „Там се мисли, приема се нещо конкретно и се изпълнява веднага“, категорична е Нинова.

Председателят на левицата бе категорична, че в този момент е най-важно  да се овладее разпространението на вируса, но на следващо място трябва да се гарантира и бъдещето: „Искаме отсега да се помисли и за социално-икономическите последици в следващите години. Една икономическа криза би довела до още по-голямо обедняване на българските граждани, срив в българската икономика, загуба на работни места,  а в това отношение правителството не предприема и обсъжда никакви мерки – нито финансови, нито законодателни”. Тя информира, че днес парламентарната група на „БСП за България“ ще се обърне с писмо към работодателите за професионален и обективен  анализ за последиците в икономически план, като също дадат предложения какво трябва да се направи, дори и законодателно.

„Важно е да облекчим удара от кризата и да се подготвим и с конкретни социални мерки за българските граждани в резултат на това, което се случва. Необходимо е да се мисли комплексно, конкретно и държавнически, а не да се реагира на парче, както прави в момента правителството на Борисов. Ще дадем своя принос в това със сериозни разговори и обмисляне на предложения с конкретни мерки”, завърши Корнелия Нинова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!