Корнелия Нинова за изборите в Германия: Гледайте Германия, мислете за България

Корнелия Нинова за изборите в Германия: Гледайте Германия, мислете за България

Това го казваме на свои и чужди

„Гледайте Германия, мислете за България, ако сте родолюбци.“

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията.  „Съюзът ХДС/ХСС, с кандидат Ангела Меркел, получава спрямо предишните избори 2013 г. с 8% по-малко подкрепа, социалдемократите – с 5% по-малко подкрепа. За първи път в следвоенната история на Германия в парламента влиза крайно дясната партия „Алтернатива за Германия“ с близо 13%.

Изключително важно е какво ще се случи в Германия в следващите дни, не само за германския народ, а и за бъдещето на ЕС, при формирането на правителството“, каза още председателят на БСП.

Тя е на мнение, че една причина убягва от коментарите и анализите за случилото в Германия.

„Тя е изговорена от нас още през април месец – „големите коалиции унищожиха системните партии, унищожиха традиционната политика, унищожиха идеологическите различия и принципните спорове между ляво и дясно“, припомни тя.

Според нея една от причините да се стигне до този резултат в Германия са безпринципните големи коалиции, безпринципното сливане на интереси на политическата класа и политическото статукво, за сметка на идеологията,  идеологическите различия и програмните различия.

„Получава се така, че политиците от различни политически партии и идеологии се събират заради собствения си интерес, а не в името на интереса на хората. Резултатът е това – раждат се несистемни партии, националистически, екстремистки и други“, подчерта тя.

„Времето доказа, че сме били прави да не влизаме в коалиция с ГЕРБ- тя би била безпринципна.

Това го казваме на свои и чужди, които от изборите до днес работят открито или задкулисно за такава коалиция“- заключи Корнелия Нинова. / bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!