Корнелия Нинова: КСНС показа ясно статуквото срещу промяната

Корнелия Нинова: КСНС показа ясно статуквото срещу промяната
Управляващите браниха със зъби и нокти статуквото. Ние предложихме промяната

На заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност не бе прието да има нов антикорупционен закон или да се направят поправки в настоящия. Управляващите смятат, че той е добър, работи и тепърва трябва да се направи анализ за въздействие.

На второто ми предложение за процедура за избор на двама европейски прокурори, които ще работят на територията на България, премиерът арогантно ме препрати към Румъния, за да попитам- какви са резултатите от борбата с корупцията там. По отношение на предложението ми за промяна в правомощията на прокуратурата ми бе отговорено, че налагайки съдебен контрол, ще бъдат затормозени съдиите, които са против, защото така или иначе имат много работа.

Предложеният от президента документ също бе отхвърлен от всички, с изключение на мен. В декларацията пишеше, че корупцията е огромен проблем и  държавата бездейства.

Президентът предложи промени в закона или нов закон, анкетна комисия, която да разследва засегнатите от „Апартаментгейт“ – всичко това бе отхвърлено от управляващите. Бях свидетел на бранене на статуквото от управляващите със зъби и нокти – няма проблем, институциите работят, а отговорността е понесена с политическите оставки и управляващите имат воля да се борят с корупцията.

Това е бранене на статуквото в кръгова отбрана. Оказа се, че медиите и тези, които изнасят информацията, са виновни, но не и политиците, които евентуално са се облагодетелствали от властта в лична полза. Нашата позиция е промяна на цялото това статукво – нов закон, нови необременени лица, които да се борят с корупцията и промени в правомощията на различни органи, включително пълна сила на действие на европейската прокуратура в България. На КСНС за пореден път се видя разликата между статуквото и желанието за промяна.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!