Корнелия Нинова към българите в чужбина: Вашето желание да се върнете в България ще стане реалност

Корнелия Нинова за премиера: Вместо да се моли на Франция и Гърция за ваксини, да започва разговори с Китай и Русия, като европейските лидери
Заедно трябва да потърсим пътя как да се развива България

„Виждаме се и говорим в един изключително важен момент за България – предстоящите избори за парламент и президент. За съжаление, трети за тази година, в една изключително тежка обстановка. В ситуация на връхлетяли ни кризи – здравна, икономическа и социална. Ние в 46-ия парламент бяхме много отговорни, диалогични и разумни. Готови сме и в момента, дори и в по-голяма степен, защото отчитаме, че от тогава до сега се промениха много обстоятелства.“

Това заяви Корнелия Нинова на среща с българи, живеещи зад граница, в която в продължение на час и половина отговаря на въпроси за икономика, социална политика, екология, земеделие, транспорт, Зелена сделка и Плана за възстановяване, и политика за младите хора.

Лидерът на социалистите представи както Програмата на партията за първите 100 дни на правителството, така и дългосрочна визия за развитие на България.

Тя допълни, че според всички политолози и социолози БСП ще бъде ключов фактор в следващия парламент, и затова социалистите се готвят сериозно за предстоящите преговори за съставяне на правителство, както и с План за действие още от първия ден, който включва най-належащите мерки на парламента и правителството, и бързо приемане на Държавния бюджет за 2022 г.

Сред тези мерки са спирането на ръста на цените на ток, газ, парно, дърва и хранителни продукти. „При нас в ковид кризата всеки ден се раждаше един милионер, но много хора изтеглиха от банките и влоговете си минимални средства от по 1000 лева, което означава увеличаване на неравенствата и бедността“, подчерта Нинова.

Тя очерта мерките, за които БСП ще търси подкрепа, като напр. намаляване на акцизи и ДДС, вече европейска практика, от 20% на 9% за стоките от малката потребителска кошница, както и на енергоносителите. За енергийно слаби семейства да се осигурят 200 кВч месечно от държавата, допълнителните 120 лв. месечно към пенсиите да се запазят поне до март следващата година. Във връзка с ковид ограниченията по една минимална заплата да се дава на родителите с деца до 14 г., които се обучават дистанционно, както и за самоосигуряващите се. Временно да бъде ограничен и износът на дървесина, тъй като 1,2 млн. българи се отопляват на дърва, а в страната има недостиг и цената расте драстично.

Трябва да се подпомогнат особено малките и средни фирми, като БСП предлага също една европейска практика – държавата да поеме процент от фиксираните разходи на фирмите за предходен период или процент от оборота, а така също мярката 60/40 да стане 80/20.

Корнелия Нинова се спря и на проблемите в здравеопазването, като подчерта, че БСП има дългосрочна визия, която ще доведе до това здравето да не бъде стока и болниците да не са търговски дружества, както и да бъдат обособени защитени болници в отдалечените райони. Най-спешните мерки, обаче, в момента са свързани с осигуряването на лекарства и кислород за лечебните заведения, и гарантиране на допълнителна подкрепа за лекарите и медицинския персонал чрез доброволческа инициатива. Нинова припомни, че самата тя се е включила като доброволец през миналата година и знае колко е необходима такава помощ в момента.

„Благодаря ви, че участвате, имаме нужда от вашия поглед. Българите, където и да се намираме, сме един народ. Разбираме избора ви, вие не сте там от добро, а търсите по-добър живот.

Ние искаме вашето желание да се върнете в България да стане реалност. Искаме да се върнете не само заради демографската криза, а имаме нужда да се съберем заедно като народ и да потърсим заедно пътя как да се развива България“, обърна се в заключение Нинова към българите, живеещи зад граница.

Срещата се проведе в хибриден формат, като председателят на БСП Корнелия Нинова участва онлайн, а на живо в Мюнхен присъстваха водачът на листата на „БСП за България“ във Велико Търново Явор Божанков и евродепутатът Цветелина Пенкова. Инициативата е на българи, живеещи в Германия, а чрез прякото излъчване във фейсбук с мнения и предложения се включиха българи от всички краища на Европа. Дискусията е част от засилващия се диалог на БСП с българските общности зад граница и този тип срещи ще станат регулярни в бъдеще.

Явор Божанков: След по-малко от 10 дни в България ще решим дали поемаме по нов път

Сега имаме нужда от най-много подкрепа и вътре в България, и извън нея

„Присъединявам се към това, че сме един народ, където и да сме по света. Намираме се в наистина във важен момент за България, защото е безпрецедент 3 пъти подред избори – едновременно президентски и парламентарни.“ Това заяви Явор Божанков, водач на листата на БСП във Велико Търново, по време на срещата “Проблемите в България през очите на българите в чужбина – разумните решения!”, по покана на българи, живеещи в Германия.

„След по-малко от 10 дни в България ще решим дали поемаме по нов път, който започнахме или се връщаме към старото“, обясни Божанков като допълни: „Ние сме предупреждавали, че пореден провал може да върне Борисов на власт.“

Божанков припомни, че левицата е искала и 5 вота на недоверие срещу това правителство. „Всички тези проблеми, които ни доведоха до крайното мнение, че това правителство трябва да подаде оставка се натрупаха и ковид кризата показа колко остри са те“, категоричен бе той като допълни: „Нашата задача е да направим мнозинство и работещ парламент, който да започне тези реформи.“

„Докато не направим правосъдната система така, че виновните да понесат ефективно отговорност, докато не променим здравната система такава, че да не е търговски модел, не можем да говорим за необратим успех“, каза още той.

На финала Божанков се обърна към всички присъстващи на дискусията с думите: „Сега имаме нужда от най-много подкрепа и вътре в България, и извън нея.“

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!