Корнелия Нинова: Моите опозиционери искат коалиция с ГЕРБ

Kornelia Ninova BSP


Корнелия Нинова:
Стоенето ми на председателското място не e самоцел, но на исканията за оставка ще отговоря така: Ще остана и ще се боря за тези принципи, които изповядвам, докато се изморя. Но докато българските социалисти имат нужда от мен, никога няма да се изморя – но казвам българските социалисти, а не част от елита им заедно с елита на ГЕРБ, не! Докато българските социалисти имат нужда от мен, няма да се изморя.

Това заяви пред БНР лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод проведения вчера пленум на партията, където решенията бяха взети само с 4 гласа мнозинство. Нинова очерта и трите основни оси, по които са разположени противоречията в БСП – това са отношенията с управляващите и идеите за политическо сближаване с ГЕРБ, въпросът за корупцията и за предстоящия конгрес.
По отношение на спорните моменти Нинова обясни: На нашето предложение друга група отговори: Не, няма нужда от конгрес за политики, ние сме опозиция, няма нужда да го правим това… Тоест предложението беше: Дайте да не правим конгрес за политиките, а да направим конгрес за промяна в устава и да върнем старите норми – да има вечни депутати и председателят да се избира на конгрес. Това беше спорът и вероятно този спор ще продължи.

Убедено твърдя, защото всеки ден съм след партийците и структурите на БСП, че партията не иска колаборация с ГЕРБ – това е първият спор, който имахме. Вторият – той е също много съществен и държавнически, от пленума – темата „корупция“. Получих упрек за едно изречение, произнесено от мен, а то е: Политическата класа на прехода не иска да се бори с корупцията, защото тя и корупцията – тя ражда корупцията и няма как да тръгне срещу себе си. Получих следния отговор, ще го цитирам: Това не е вярно, корупцията е явление само в десните партии и няма лява корупция – това едната позиция, а другата, която застъпваме в другата част от пленума в НС е, че корупцията е явление във всички партии и че ние трябва да го борим където и да е – и сред нас, и сред десни, и сред неутрални, либерали и всякакви. Това проказа, която съществува не само в България, по света е така, навсякъде има корупция.

Като отбеляза, че Националният съвет представлява елита на БСП и не бива да се идентифицира с всички партийци и политическата сила като цяло, Корнелия Нинова изтъкна: Когато има такива спорове решенията се вземат с мнозинство. Най-висшият орган на партията е конгресът, където идват представителите на цялата страна и не сме тези 100 човека, които се събират в София и нещо обсъждат – нека да дойде цялата партия на конгреса и там ще се произнесе ние алтернатива ли сме, или ще се договаряме с ГЕРБ.

Лидерът на БСП коментира подготвения от социалистите алтернативен бюджет, като изтъкна, че те ще подкрепят всяка мярка, която води до увеличаване на доходите, но смятат, че в много сектори управляващите предлагат „кърпене на парче:
Казвам принципно – ние винаги ще бъдем за увеличение на доходите на хората, но това се прави така ад-хок на онези, които протестират – първо, за да спрат тези протести и второ, за да се потушат скандалите вътре в управлението: Ето ние сме добри, сега ще ви раздадем едни пари и така нататък… Но това е бюджет „на парче“. Ние бихме искали да видим цялостна философия за друг тип бюджет, друг тип преразпределителна роля на държавата. Например – как в бюджета ще решим въпроса със закриването на общинските и областните болници. Вижте какво ще направят те – отново ще се увеличат парите за здравеопазване, за пореден път, не знам вече кой, ще се налеят нови пари в здравеоопазването и те ще кажат: Ето, ние правим социална политика. Но как това се отразява на достъпа в здравеопазването? Защо над 17 болници в страната са пред фалит и пред затваряне?…. В дворовете на някои общински и държавни болници, в двора им никнат частни – ето тук е ролята на държавата и на бюджета. Не просто да наливаш едни пари и да се хвалиш: Ето, ние сме много социални, а тези пари да отиват предимно в частните болници, предимно в големите градове.
Нинова изтъкна още, че БСП смятат, че подкрепата за българското производство трябва да е приоритет и припомни, че левицата е подготвила проект на закон за управление на държавните и общински предприятия.

На въпрос дали депутатът Георги Стоилов ще си подаде оставката, ако се докаже, че неговият брат, чийто бизнес в Русе стана обект на полицейска акция, е замесен в престъпна дейност, Нинова отговори, че казусът ще бъде разгледан във вторник от Изпълнителното бюро на партията и ще се вземе решение. Стоилов обаче смята, че става дума за набеждаване. Корнелия Нинова отбеляза още, че не вижда смисъл да се стига до сценарий, подобен на ситуацията около Делян Добрев – тоест депутат да си подаде оставката, но колегите му да я отхвърлят.
Лидерът на БСП коментира и обявеното от социалистите, че ще изнесат още десетки сигнали за роднинско-политически назначения в държавни и общински дружества, направени от управляващите. Това не е заплаха, това е работа – опозицията трябва да изнася недъзите на управлението, изтъкна Нинова, като допълни: Въпросът за назначенията е първият – той и е неморален, а понякога и незаконен, защото тези хора не са минали през конкурси. Но по-големият въпрос е – след това тези обръчи – около тези общински и държавни дружества, възползвали ли са се от обществен ресурс не защото могат да свършат работа, а защото са роднини. И пак казвам – това не е ли големият въпрос за политическата корупция. Това не е битов въпрос колкото и да се опитват ГЕРБ да го омаловажават.

По отношение на КСНС, проведен при президента, който се наложи да бъде пренасрочен, Корнелия Нинова повтори тезата си, се Консултативният съвет е бил провален заради неприсъствието на редица политици, защото темата е „корупция“:
Принципно и винаги сме заявявали, че не се месим в правомощията на президента. Според мен оценката за президента Радев не би трябвало да я дават хората според това дали е на едно мнение с БСП, дали е на едно мнение с ГЕРБ – не! Изразявам лично мнение – според мен оценката трябва да се дава според това дали той изпълнява предизборните си ангажименти от президентската кампания – това е единственият истински индикатор дали президентът Радев си стои на позициите и не отстъпва от това, което е казал. И досега, за тази година вече наближава, той не е отстъпил на милиметър от това, което е обещал, изпълнява го много стриктно. Следователно той има нашата висока оценка и подкрепа.
Източник: news-bulgaria.info

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!