Корнелия Нинова: На първи тур имаме 44 кмета на общини, отиваме на балотаж в 45

Нинова: В случая с НАП - жертвите плащат за престъплението, извършено спрямо тях
На първи тур сме втора политическа сила по брой кметове

„На първи тур имаме избрани 44 кметове на общини, където кандидатите са издигнати или подкрепени от Националния съвет на БСП. Това ни прави на първи тур втора политическа сила след ГЕРБ, които имат 72-ма.” Това заяви на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя допълни, че на втори тур кандидати на социалистите отиват на 45 балотажи, сред които и в големи области градове – София, Шумен, Разград, Русе, Силистра и Хасково.

„Тоест в една трета от общините в България БСП е първа или втора политическа сила. Това потвърждава думите ни от изборната нощ, че БСП се връща в местната власт и то сериозно”, обобщи Нинова.

Тя посочи и гласовете за партийните листи с общински съветници, където БСП също бележи ръст – 267 256 гласа, спрямо 222 567 гласа на последните избори – с близо 50 000 гласа повече.

„И като брой кметове, и като партийна подкрепа за листата, БСП бележи ръст на тези избори спрямо миналите парламентарни и спрямо броя кметове, които сме имали досега, като разчитаме на балотажите да спечелим доста от тях.

Радваме се, че хората са оценили последотелните ни усилия и принципната ни политика и нашите кандидати по места като хора, които изразяват тази политика. Поздравявам всички, които гласуваха на тези избори и подкрепиха нашите кандидати. Призовавам и на втория тур това да се случи”, коментира още лидерът на БСП.

И отправи призив за предстоящите балотажи: „Всички да се обединим срещу ГЕРБ. Тази битка я водим години наред. Злото в България е моделът „ГЕРБ”, който, освен на национално равнище, се окопа в общините, превърна ги във феодални владения, мачка хората и ги държи в страх и зависимости. На балотажите ще разговаряме, ще призоваваме, ще агитираме – всички срещу модела „ГЕРБ” в местната власт. Промяната не стана на върха след парламентарните избори. Промяната може и трябва да стане на изборите за местната власт.”

Тя определи думите на Бойко Борисов за Ваня Григорова като абсолютно неприемливи. „Очаквам нашият кандидат да се разграничи от тази позиция на Борисов. Смисълът на битката в София е, след 18 години управление на ГЕРБ, това управление да бъде сменено. И не мога да си представя, че кандидатът ни ще бъде избран с гласовете на ГЕРБ, срещу чийто модел се борим всички”, подчерта лидерът на БСП.

По повод решението на ВАС за машините за гласуване, Нинова каза: „Щом така е решил съдът, значи така трябва да бъде. Трябва да се изпълнява решението на съда”, лаконична бе тя.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!