Корнелия Нинова: Председателството е шанс да изчистим образа на България

Корнелия Нинова: Председателството е шанс да изчистим образа на България
Корнелия Нинова: Председателството е шанс да изчистим образа на България

Нека 2018г. да е мирна, здрава и по-добра и за Европа, и за народа ни. Дано ние да имаме своя принос това да се случи, особено при шанса, който има България да бъдем председател на Съвета на ЕС.

Винаги, в първия ден на новата сесия, определяме най-важните въпроси, които смятаме, че трябва да решим. Често те са най-важни от наша гледна точка, но понякога те се разминават с важните теми на хората извън тази зала. Затова ви предлагам един по-различен подход при говорене за приоритети и задачи. Какво ни показа реалността в първите 10 дни на новата 2018 година? Какво ни посочи като проблеми, от които страда обществото и очаква да решим? 10 дни от началото на 2018г.- 10 големи проблеми и един шанс, възможност за България – председателството. Ще си служа с примери от този реален живот в последните 10 дни и ще цитирам.

Първо – народът ни продължава да изчезва. 2017 г. бележи печален рекорд за периода след 1945г.- едва 57 хиляди бебета са се родили.  Със 7 809 по-малко от предишната година. Никакви фанфари или хвалби за висок стандарт на живот не могат да отменят този факт. Това е така.

Второ – Сдружението на общинските болници в България обяви, че 40 общински болници излизат на протест, защото са изправени пред фалит. Никакви приказки, колко много пари се дават за здравеопазване и колко то се е подобрило, не могат да отменят този факт.

Трето – учители и ученици от професионалните гимназии разбраха в първите дни на новата година на гърба си- що е то образователна реформа. Изведнъж  констатираха, че изучават Възраждане, без да са учили предишния 10 вековен период – Средновековие и мнозина от тях не знаят кой е българският цар Самуил. Българските учители излязоха с оценка, че това се дължи на прибързаното влизане в сила на новия закон за училищното образование.

Четвърто – в началото на 2018г.  беше обявено, че ще поскъпне токът, а от там ще поскъпнат и храните. Цената на тока за бизнеса скача с до 60%, което ще доведе до поскъпване на продуктите, както и на бита. Никакви приказки за увеличаване на минимални заплата и пенсии не могат да отменят факта, че поскъпването на живота вече изяде това увеличение и народът ни продължава да обеднява.

Пето-  саниран блок за 3 млн. лв. тече- новина от началото на януари. Сградата не е имала никакви проблеми преди ремонта, а сега, прясно санирана, тече отвсякъде и при всеки дъжд се наводнява. И оградата на границата падна, пак в първите дни на тази година. Дали пък не става въпрос за корупция в строителството и санирането? Само питам.

Шесто- като говорим за корупция- водещи, авторитетни медии- Гардиън, Ди Цайт, агенция Франс Пресс ни заляха с оценки от Европа, че най-корумпираната държава в Европа поема председателството.   „Корумпирани, но удобни и послушни“, пише Ди Цайт. А българският президент наложи вето на антикорупционния закон, с изявлението, че няма политическа воля да се борим с корупцията. Не ние колеги, и не „партизански борби“ за Европредседателството, и не „проповеди от трибуната“, а медиите от Франция, Германия, Великобритания казват, че България е най-корумпираната и бедна държава, но е удобна, защото е послушна.

Седмо – супер екзотично и изненадващо, хора от 3 области в България, Враца,Видин и Монтана решиха да организират подписка за отделяне от България и да се присъединят към Румъния, защото там корупцията  се борела, а в България не се бори. Такова нещо не се е случвало в историята на България- на някой  изобщо да му хрумне, че може да се отдели от България, по причина, че тук не се бори корупцията, а в Румъния се бори. Това е принос на управлението на Бойко Борисов.

Осмо. Правителството се разцепи не само по оста патриоти- ГЕРБ, както беше за лифта, а и по оста патриоти и част от ГЕРБ, срещу друга част от ГЕРБ по Истанбулската конвенция.  Колкото и да говорите, че правителството е стабилно, виждате, че всеки ден давате нови поводи за противоречия помежду си.

Девето.  Не помня кой пръв го каза – 8 дни- 8 трупа. Убийства на семейства, стрелба до данъчен, убийство посред бял ден на крупен бизнесмен, близък до властта и властта не реагира адекватно. Народът реагира и тук идвам на десетия проблем – народът е на улицата- протести, протести, протести, на полицаи, на зелени, срещу повишаването на цената на водата, против повишаването на цената на тока. Народът е на улицата.

Ето ви 10 новини за първите 10 дни и един шанс. Председателството е шанс за авторитета на България, за защита на националния интерес на България, за визионерство- както за Европа, така и за България. Имаме 10 новини, част от които в малки карета, но поставят 10 големи държавнически, политически въпроси. Тук ви го казваме не като опозиция, ще се опитаме като държавници.

Топим се като народ, по-малко се лекуваме, по-малко се образоваме, обедняваме, корупцията е обзела всичко, престъпността взе връх с показни убийства и народът не може да търпи и излиза на улицата- иска алтернатива.

Това е картината за първите 10 дни на 2018 година. Ние ще работим за тази алтернатива, която обществото и хората очакват. Всички тези проблеми, като започнете от демографията и свършите с протестите, се дължат на 2 причини – сбъркана политика в системите, в  моделите на образованието, здравеопазването, на политиката за доходите и корупция във всички системи. Не можем да решаваме проблемите на парче, уважаеми колеги.

Трябва да променим модели и цели системи в българското общество. Вие предлагате решаване на парче. БАН ще протестира- добре, ще им дадем 15 млн. лв. и решаваме проблема с науката. Така не решаваме проблема. Вместо науката да е мотор и двигател на икономиката, и на прогреса на държавата, тя е поставена в ъгъла.

Така няма да решим нито един проблем.  Предлагаме ви да се съсредоточим върху две неща- това е и алтернативата на БСП да променим модели и съществуване на цели системи. Започваме с първия си приоритет – здравеопазване. Нов модел на системата на образование с акцент- държавно и общинско.

Нов модел на образование, с акцент качеството на образованието и съдържанието на програмата, както и неговото обвързване с икономиката. Нов модел на политиката по доходите, която минава през нова икономическа политика. Ново отношение на държавата към икономическата политика с акцент- производство и в частност, българско производство. Втори приоритет- безотказна и безкомпромисна борба с корупцията.

Имате последен шанс да коригирате политиката си- като подкрепите ветото на президента по антикорупционния закон. Този закон показва нежелание за борба с корупцията. Не ви го казва ние и не ни наричайте саботьори  на борбата с корупцията. Това ви го казват вашите немски партньори във вестник Ди Цайт, където е записано, че този закон буди смях.

На 17-ти януари ще внесем вот на недоверие за корупцията. Някои казват: „Защо го правят на прага на председателството? Това правителство няма да падне, защо да си губим времето и да създаваме напрежение, и да водим партизански борби и проповеди?“.  Защото това правителство създаде условия 10 млрд. лв. да се крадат годишно. Защото според  Евробарометър- 83% от българите сочат корупцията като основен проблем на държавата.

Защото 88%  от българските фирми, българските работодатели  казват, че обществените поръчки се оценяват субективно, а 80% от поръчките са написани така, че да ги вземе един определен, предварително избран изпълнител. Казва ви го- животът, работодателите, Европа, партньорите ви и ние няма да мълчим пред това.  Казвате 6 месеца да мълчим. Не. Председателството, като най-важен приоритет, е шанс, уважаеми управляващи, да изчистим образа на България.

Това е шанс правителството на Бойко Борисов да не си затваря очите пред проблемите и да не казвате: „БСП е лоша“, а откакто европейските партньори ви сочат проблемите, да казвате: „Ама и те са корумпирани и там се краде“. Не търсете причината отвън. Прогледнете за проблема и нека това председателство бъде оценено не само като добро домакинство. Нека да бъде шанс България да реши 2 проблема и да постигне 2 цели. Сега се води дискусия кога председателството би било успешно, каква оценка ще дадем.

Според нас при постигането на две цели. Първата е- Европа и народът да кажат- за тези 6 месеца корупцията намаля драстично. Второто е, народът ни да каже, че за 6 месеца поне малко стандартът му на живот  се е доближил до стандарта на живот на европейските граждани.

Това за нас би било успешна политика на председателство на Съвета на ЕС. Ние ще работим за това. Ще бъдем конструктивни. Но не мислете, че ще мълчим, когато правите грешки и вместо към постигането на тези цели, теглите България назад.

Тази новина достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!