Корнелия Нинова: Решили сме какви да са мерките за социално и икономическо развитие на Северозапада

Корнелия Нинова: Нашите кметове ще намалят местните данъци и такси

Днес Корнелия Нинова е на срещи във Врачанска област с общинските структури на БСП в Козлодуй, Мизия, Оряхово, Хайредин, Борован, Бяла Слатина, Мездра, Роман, Криводол и Враца.

„Българският Северозапад е най-бедният – 33-ят регион в България и в целия Европейски съюз, следователно му е необходима целенасочена помощ и политика за промяна на това положение. Ние сме го заложили като приоритет”, това заяви Корнелия Нинова днес на срещата в Козлодуй, на която присъстваха и членове на партията и от Мизия, Оряхово и Хайредин.

„Решили сме какви да са мерките за социално и икономическо развитие, за да тръгне регионът напред.

Първото ни конкретно предложение е „Национален фонд за сближаване между регионите“. Оттам трябва да дойде ресурс за даване на тласък за здравеопазване, образование, работни места, за да имат хората условия да остават да живеят тук и да идват нови. Ключов въпрос е този- за укрепването на местната икономика. Последната подобна мащабна политика по отношение на работни места и стимулиране на местната индустрия е правен в началото на 70-те години“, каза Корнелия Нинова.

Нинова подчерта, че: „Днес има нови реалности, които изискват и нови мерки – инвестиции в индустриални паркове, в бизнес инфраструктура, в социални предприятия; създаване на привлекателна икономическа среда – преференции за местния бизнес по смисъла на ЗКПО и преференции от местни данъци и такси за първите пет години от съществуването на нови фирми.

Работим по два свързани сектора, които са подценени тук – селско стопанство и туризъм. Селско стопанство – подкрепено зеленчукопроизводство, овощарство, биоземеделие и животновъдство; туризъм – подкрепа на регионални туристически продукти. Ние винаги сме ориентирани социално, с грижа за хората.

Затова в този пакет специално място е отделено за хората, на младите – жилищна програма за млади квалифицирани кадри; привличане на бъдещи специалисти (ученици и студенти) чрез стипендии срещу завръщане в района, в т.ч.– стипендии за студенти по технически специалности, необходими за развитието на съответните отрасли в икономиката; стипендии за студенти, които след завършване се ангажират да работят в общинските администрации (повишаване на административния капацитет);  стипендии за гимназисти и подпомагане на професионални училища и паралелки с оглед създаване на бъдеща квалифицирана работна ръка за предприятията.“

Корнелия Нинова постави един въпрос, който е важен и често подценяван за тази част на страната- природните бедствия.  По този повод тя припомни:  „Знаете какъв ад преживяхме заедно с вас при наводнението в Мизия, където живее семейството ми. Наводнения, свлачища, горски пожари – това изисква специален фокус и внимание, защото  най-важното е човешкият живот и запазване на собствеността на хората. В заключение- без хора, няма как да възродим региона. Тоест всяка политика оттук насетне трябва да е подчинена на това. Грижа за хората, за да останат и да възродят този край на България.”

Днешната обиколка на Корнелия Нинова във Врачанска област включва освен Козлодуй и среща с членове на партията от общинските структури на БСП в Борован, Бяла Слатина, Мездра, Роман, Криводол и Враца.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!