Корнелия Нинова: Случващото се с президента разгражда държавността

Корнелия Нинова: Случващото се с президента разгражда държавността
Ако днес се страхуваме и мълчим, ставаме съучастници

Уважаеми български граждани,

В последните няколко години държавата, обществото влизат от криза в криза. Криза в здравеопазването, чумата по животните, водна криза, с мръсния въздух, боклуците на Европа и света, които превърнаха България в сметище.

Те се дължат на безхаберие, некомпетентност и корупция в правителството на Борисов. Системите започват да отказват една след друга. Един от колегите лекари каза, че в медицината това се казва полиорганна недостатъчност. Когато органите в едно тяло спират да функционират, знаем какъв е изходът.

Такава власт може да се запази само със страх, натиск и репресии. Със затваряне устата на смелите, свободните и инакомислещите.

И бяхме свидетели в годините на това. Разбира се, първо се започна с нас, от опозицията. На множество проверки бяха подложени колеги, без основание. Години наред ви се втълпява, че „няма алтернатива“. Не, не е така. След това се продължи с журналистите.

Уважаеми колеги журналисти,
Помните ли колко от вас в годините бяха уволнени и изхвърлени от работа за това, че имат различно и смело мнение, и го изразяват свободно. Минахте през бизнеса, който също подложихте на натиск, страх.

Минахте през протестиращите. Първо ги разделяхте и противопоставяхте, след това ги снимахте и с актове за нарушения ги привиквахте през ден в полицията, за да тормозите тях и семействата им. Стигнахте дотам да обгазявате свободно протестиращи българи срещу политиката на правителството. Но не ви стигна това, насочихте се и стигнахте до президента на държавата.

Уважаеми български граждани,
Как мислите, ако президентът беше един послушен, мълчалив, безобиден и съгласен човек, дали щяхме да слушаме такива СРС-та вчера? Сигурно не. Да оставим настрана въпроса, че от тези СРС-та се вижда, че той не е нарушил нито един закон в държавата. Но искаме да кажем нещо друго, много важно.

Уважаеми управляващи и представители на съдебната власт,
Огласяването на СРС-та е законно нарушение, поне по няколко закона в България. Това е опит да се сплаши президентът и той да замълчи. Ние вярваме, че той няма да го направи. Това е уж юридически акт с политическа цел – отстраняване на ярък политически опонент, без оглед на последиците. А те са – разрушаване на институции. Но не е само това. Случващото се е вредно и опасно.

Уважаеми българи,
Живеем в нестабилност в България, създадена от управляващите. Живеем в кризи в живота ни всеки ден – бедност, неравенства а сега и институционална война. Скъпи българи, разграждат държавността с една цел – да останат на власт на всяка цена и без никакъв опонент. Знаем, че вотът на доверие не мина. Нека да излезем от математиката и да ви попитаме вас – от това, което чухте от отрицателните вотове, колко от вас са съгласни? Чухме, че легитимно право на опозиция в една демократична държава – да иска вот на недоверие, е задният вход в политиката. А в дебата чухме, че конституционно записаната възможност за служебен кабинет е нелегитимен. Управляващите не само погазват тихомълком Конституцията, а вече официално на глас оттук я суспендират с думи.

Но да излезем и от юридическия казус. Питаме ви вас, не само онези 41 % от българите, които казахте, че подкрепяте вота на недоверие в едно социологическо проучване – вие, които сте гласували за тези партии, при вас има много умни хора, родолюбци, избрали сте тях, и това заслужава уважение, ако сте го направили свободно.

Но питаме ви – вие за това ли гласувахте? Да дишате рак и да пиете отрова? Да плащате скъпите лекарства, 150 лева в общинска болница и 1050 в частна. Да обеднявате, докато малцина богатеят от вашите доходи.

Гласувахте ли да се разгражда и продава държавата? Помислете. Ако днес се страхуваме, ставаме съучастници на този процес.

Ние, от „БСП за България“ не се страхуваме. Нека с всеки, който милее за България, за семейството, за себе си, за децата си, да се обединим и да продължим волята си за промяна. Бъдете смели. Тази промяна е възможна и зависи от нас.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!