Корнелия Нинова: С Президента сме на едно мнение, че въпросът за президентските избори ще се обсъжда след парламентарните

Корнелия Нинова: С Президента сме на едно мнение, че въпросът за президентските избори ще се обсъжда след парламентарните
Със заявените от БСП политики, поведение и принципи за тези четири години, ние сме доказали, че сме верни на тези заявки, които президентът направи

„Относно изявлението на президента и кандидатирането му за втори мандат с Илияна Йотова – поздравяваме ги за решението да обявят това сега. Имам да ви казвам четири неща – за спекулациите, които днес се въртят, за времето на изявлението, за формата и начина на издигане и номиниране, и за съдържанието.” Това обяви председателят на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на БСП.

Относно спекулациите за отношенията между БСП и президента и обявеното намерение на Румен Радев да се кандидатира за втори мандат, Нинова коментира, че е знаела предварително за изявлението на президента Радев.

„За времето на изявлението – смятам, че това изявление беше необходимо точно в този момент с една цел – да се спрат внушенията, че президентът ще прави собствена партия и ще се решава на парламентарните избори. С ясната му и категорична заявка за втори мандат, той сложи край на тези спекулации. Това беше необходимо сега, преди парламентарните избори. Това е честна и открита позиция на президента”, заяви Корнелия Нинова.

За формата и начина на кандидатиране на Радев председателят на БСП тя отново подчерта: „И двамата сме на едно мнение, че този въпрос ще се решава след парламентарните избори”.

„Президентът постави някои принципи за правене на политика и за промяна на порочния модел на управлението на Борисов. Заложи ги в речта си като декларация, но за нас това не са само декларации. Това за нас от четири години са действия с много изстрадани битки”, изтъкна лидерът на българските социалисти.

„Президентът категорично заяви борба със задкулисието и безпринципните договори. Преди четири години ние отказахме да сме част от такъв модел на управление, отказвайки да влезем в голяма коалиция с ГЕРБ за постове и пари на малцина в БСП, в ущърб на морала и ангажимента ни към българските избиратели. Нещо повече – ние започнахме и много трудна, вътрешна промяна за изчистване на БСП от това задкулисие и от договорките зад гърба на хората. Вие знаете какво ни коства тази промяна през годините. Когато имаш претенции да управляваш държава без задкулсие, без договорки с олигархията и с грижа за хора, трябва да имаш силите да проведеш това първо в своята партия, за да можеш да бъдеш автентичен, когато застанеш пред хората и кажеш, че така ще управляваш и България”, подчерта Нинова.

Корнелия Нинова направи аналогия между изявлението на Радев преди два дни и последователната воля на ръководството на БСП за реформи: „Президентът призова за граждански права и участие на гражданите във вземане на решения – ние дадохме ярък пример за това миналата година, когато за първи път организираме най-демократичния пряк избор на председател от всички членове на партията“.

По отношение призива на президента Радев за борба с лобисткото законодателство, Нинова коментира, че от четири години БСП е парламентарната група, която редовно изважда на показ лобистките текстове, направила е списък на лобистките закони, обжалвала е нееднократно в Конституционния съд текстове.

За борбата с корупцията, Нинова каза: „Многократно подавахме сигнали за корупция. Внесохме пет вота на недоверие, един от които за корупция”.

„Президентът заявява засилване ролята на парламента и блицконтрола – припомням, че ние го въвеждахме и се борихме да не го отменят“, напомни Нинова.

Последователна и категорична остава позицията на БСП как да се харчат прозрачно парите от излишъка – през Народното събрание, а не през джипа и постановления на правителството. Нинова припомни за всичките усилия на левицата това да се случва именно през парламента – с искане за одит от Сметната палата и промени в Закона за публичните финанси.

По повод публичността и ясните критерии в Плана за възстановяване и развитие, който предстои да бъде реализиран в България, Корнелия Нинова коментира: „Точно от нас е внесено предложението да се разглежда този план в Народното събрание.”

„Президентът заявява своята борба за прозрачен изборен процес чрез видеонаблюдение и изчистване на списъците. БСП е партията многократно внасяше изчистване на списъците чрез активна регистрация. Сега е на вниманието на парламента е нашето предложение за видеонаблюдението”, припомни още Нинова.

„Бих добавила някои неща към заявените принципи: Нашата сериозна битка за социалната държава, срещу нарастващите бедност и неравенства, за икономическо възстановяване и за промяна в здравния модел, в съдържанието на учебния процес, промяна в политиката по отношение на земеделието”, каза още председателят на БСП.

„Със заявените от БСП политики, поведение и принципи за тези четири години, ние сме доказали, че сме верни на тези заявки, които президентът направи. За нас като партия не е необходимо да се позиционираме къде сме в момента. Заявили сме се последователно къде сме за тези четири години. Ще продължим с това поведение и политика, участвайки в парламентарните избори, вярвайки, че това ще доведе до успех”, заключи Нинова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!