Корнелия Нинова: Трябва да решим политическата криза, за да се решат всички други кризи

Съдът вписа Корнелия Нинова за председател и новоизбраните органи на БСП
Готови сме за кампания, трябва да убедим хората да гласуват

„Направихме всичко необходимо. Изведохме четири важни задачи за редовно правителство и парламент – такива, каквито ги обсъдихме с Вас при връчването на мандата – приемането на България в Шенген, законите по Плана за възстановяване и устойчивост, приемане на бюджет за 2023 г. и съдебна реформа.“ С тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към президента по време на връщането на третия мандат.

„Поканихме всички партии на разговори. От тези, които дойдоха и от позициите на тези, които не дойдоха става ясно, че не се събра съгласие и мнозинство за излъчване на редовно правителство. Поради тази причина връщаме третия мандат“, каза още лидерът на социалистите.

Нинова обясни, че в този случай Конституцията не определя конкретен срок, в който президентът да разпусне Народното събрание, но според специалистите това трябва да стане възможно най-бързо.

„Този парламент не можа да приеме бюджет за 2023 г., което за нас е най-важното. През него можехме да овладеем инфлацията, да увеличим доходите на хората, поне малко да се преборим с неравенствата и бедността.

Не успя да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които са важни за бъдещето на България, както и да направи съдебната реформа. Провалът на третия мандат е общ неуспех на 48-ото Народното събрание и на президента“, категорична е тя.

По думите на Корнелия Нинова ни очаква тежка кампания, но левицата е готова за нея. „Ще работим, ще говорим с хората. От честите ни срещи из цялата страна виждаме умора от избори, апатия към политическия живот.

За нас това е основният опонент в една политическа кампания и основна цел – да убедим хората, че е важно да гласуват. Чрез техния глас ще се реши тяхното бъдеще“, посочи тя.

На финала Нинова заяви, че след изборите очаква различен парламент, както и да бъде съставено правителство.

„Твърде много се задълбочи политическата криза, трябва да решим първо нея, за да пристъпим към решаване на социалните въпроси, бедността, неравенствата, икономическите проблеми, енергийните въпроси“, заключи тя.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!