Корнелия Нинова: В 44-то НС ще има правила, възмездие и справедливост

Корнелия Нинова: В 44-то НС ще има правила, възмездие и справедливост
Корнелия Нинова: 43-то НС беше безпринципен политически съюз, имаше реформи, в центъра на които стояха парите, а не човекът

Декларация на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ

Последен ден на 43-то Народно събрание. Работата му ще получи своята оценка. Управляващото мнозинство и правителството на Бойко Борисов отчитат успех, реформи и видими резултати. Ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ го определяме като провал, две загубени години, които върнаха България назад. Ние ще останем непримирими в своите позиции. Ето защо най-важна е оценката на хората, които ни изпратиха тук с очакване на свършим работа за тях. Да работим така, че те да живеят по-добре и тази оценка е унизително ниска за институцията парламент. Стигнахме до 7 % подкрепа от българския народ за институцията парламент.  Само 7% от хората харесват това което сме свършили тук.

 

Уважаеми народни представители,

Миналата седмица се случи нещо, което събира в 1 минута всичко и казва всичко за нашата работа и оценката, която получаваме от народа, за статуквото и неговото отрицание- една реплика от президента Радев: „Остава ви една седмица”. Тази реплика получи възторжена подкрепа от множество българи. От другата страна- реакция на представители на управляващото мнозинство, че са обидени и че са унизени.  Това показва високомерие, агресия и съпротива срещу промяната, която народът поиска и си взе. Колегите от управляващото мнозинство продължават да показват неразбиране на това, което народът ни каза- агресия и съпротива  на промяната. Затова сме на 7%.

Защо стигнахте до тук. Какво имаше и какво нямаше в 43-то Народно събрание. Имаше безпринципни политически съюзи, създадени за власт и лични облаги. Имаше реформи, в центъра на които бяха парите, а не човекът. В пенсионната реформа целта беше да няма дефицит в НОИ, а не да се увеличат пенсиите на хората.

Имаше и много работа, разбира се. Статистиката ще отчете десетки приети закони, решения и декларации, но нямаше едно – нямаше справедливост. Не е справедливо заради кражбите в здравеопазването да наказваш хората, като ги слагаш в списък на чакащи и им взимаш отпечатъци. Не е справедливо заради богатството на собственици на частни училища да наказваш децата в държавните, като им намаляваш парите за държавно образование. Не е справедливо заради влияние в съдената система да разделяш Висшият съдебен съвет на две, а мафията и политическата корупция да се вихрят навсякъде. Не е справедливо заради нашия уют, на народните представители, да се возим в лъскави коли, да харчим пари за това, а да няма пари за децата с увреждания.

 

Не е справедливо да си мислите, че картата на народен представител е индулгенция за нарушения и престъпления. Богатството и бездушието на политическата класа се изправи срещу бедността на народа си и беше наказано.

 

Липсваше и друго – достойнството. Управляващото мнозинство, правителството на Бойко Борисов лиши българския народ от национално самочувствие и достойнство. Предаде България и българския национален интерес. Това е всичко, случило се в ООН. Това е позицията ви по отношение на бежанците. Това е позицията ви по отношение на Русия. Това не е интересът на народа и не сте изпратени тук за да постъпвате по този начин. Съвсем основателно народът поиска промяна.

В целия свят народите поискаха промяна и си я взеха. Всеки я разбира различно, но ако можем да я обобщим с две думи, в цял свят, това е- национален интерес, а с една- родолюбие. Това е промяната, която потърси светът. Това се случва в САЩ, някои го наричат протекционизъм. Това се случи с БРЕКЗИТ, някои го наричат разпад на ЕС. Това се случи в Унгария, някои го наричат изолационизъм. Това е национален интерес.  Това е отрицание на глобализацията и защита на собствения  народ. Колко време и какво още ви трябва, за да го разберете. Светът се променя и трябва и ние да се променим.

 

Ние, от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, го разбрахме и сложихме началото на тази промяна с избора на Румен Радев и Илияна Йотова.  Ще доведем тази промяна до край

В 44-то НС ще поставим в центъра на политиката непримирима съпротива срещу кражби, мафия и блага на отбрана класа. Втората централна политика  на БСП ще бъдат доходите, българска индустрия, българско производство, българско земеделие. Никакви обяснения, че това били протекционизъм и противоречи на 155 директиви няма да ни спре да защитим българския интерес.  Средно образование, което дава професия и промяна в Закона за училищното и предучилищното образование, с който съсипахте цялата образователна система.  Здравеопазване, в което, ако си си внасял вноските, ще се лекуваш без да плащаш, а ако си беден и не можеш, държавата ще ти помогне. Млад си и не можеш да си купиш жилище- държавата ще ти помогне като опрости лихви. Предприемчив си и не можеш да стартираш бизнес- държавата ще помогне като те освободи от данък за 2 години. Възрастен си и пенсията ти е ниска- държавата ще я преизчисли. Нелегален имигрант си- ще отиваш там от където си дошъл.

 

С три думи: ще има  правила, възмездие и справедливост. В 44-то Народно събрание няма да затваряме погледа си до края на мандата му. Гледаме далеч, 20-30 години напред.  Ще бъдем спокойни за България едва тогава,  когато пътувайки по пътищата, не виждаме необработваема  и пустееща земя, когато се разхождаме в парковете и виждаме млади семейства с детски колички, когато ходим по улиците и не виждаме  просещи и бездомни хора, когато учител, книга и читалище бъдат свещени думи в тази държава. И когато на международна среща влиза премиер или държавен глава на нашата държава, става тихо и се казва: „Влиза България”.

За такава България ще работим. 43-то Народно събрание вече е минало. Пожелавам на 44-то сили и воля да постигнем такава България, каквато ние виждаме и за каквато ще работим.

На добър час.

Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!