Кристиан Вигенин: В Македония видяхме промяна в отношението към България

Кристиан Вигенин: В Македония видяхме промяна в отношението към България
Визитата на президента Радев бе изключително успешна

„В Македония видяхме промяна в отношението на политическата класа и хората към България. Страхът е изчезнал и хората искат да разширят сътрудничеството със страната ни”.

Това каза секретарят на ПГ на „БСП за България” Кристиан Вигенин пред БНТ. Той добави, че ако основните политически сили и институциите работят по теми, свързани с нашето място и роля в ЕС така, както го правиха за Македония, можем да гарантираме интересите си за десетилетия напред.

Вигенин поясни, че от подписването на договора до сега, стокообменът между двете страни се е увеличил с над 10%, нарастнал е и потокът на туристите от двете страни. „Този договор има преки последици в реалния живот на хората. Ако това се запази, можем да предвидим само положителни страни в нашите отношения”, категоричен бе народният представител.

Той добави, че договорът за стратегическо партньорство, иницииран от президентите на България и Македония, ще бъде следваща стъпка в изграждането на двустранните отношения.

„В него сърцевината ще бъде сътрудничество в сферата на сигурността и отбраната. Македония не е част от НАТО и тази стъпка ще уплътни допълнително нашето партньорство”, каза още Кристиан Вигенин. Той заяви, че визитата на президента Радев в западната ни съседка е била изключително успешна.

„България направи много с поставянето на темата за Западните Балкани в дневния ред на ЕС. Това, обаче се посреща с недоверие и скептицизъм в някои от страните членки”, обясни народният представител. Той добави, че Българското председателство и ЕК правят немалко за ангажирането на страните от Западните Балкани и смисъла от тяхното членство.

„Оттук нататък те трябва свършат своята работа и да убедят скептично настроените страни”, категоричен бе той.  Вигенин заяви още, че с европейски средства можем да постигнем много за свързаността на региона.”

Коридор №8 е един от акцентите в момента. Свързаността на Черно и Адриатическо море ще допринесе България да постигне целта си, да бъде и транспортен хъб”, добави Вигенин.

Той обясни, че четири европейски коридора минават през страната ни, но ние все още не можем да усетим ползи, заради липсата на свързаност с останалите. „Докато Западните Балкани не са изцяло свързани с ЕС, ние не можем да бъдем пълноценна част от него”, категоричен бе Кристиан Вигенин.

Тази новина достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!