Крум Зарков: Мечтая да живеем в държавата, която е описана в българската Конституция

Крум Зарков: Доверието в институциите в държавата е "под кота 0"
Важно е хората да гласуват, защото разговорът ще придобие структура само когато се е произнесъл суверенът

„Ковид-19 е реалност. Това е болест, която не може да бъде подценявана. Пандемията има отражение към кампанията и изборите. Не трябва обаче да позволяваме тази тема да замести всички други. Особеностите не са свързани само с дистанцията, при която ще гласуваме, а с това, че не остава място за друг дебат, а това е загубено време.

Този дебат е нужен сега. Всички са чудят за утрешния ден – забравихме, че тези избори ни представят пред дилемата дали да продължим живота на едно правителство, което през последните 4 години разтърсва България с корупционни скандали; срещу което имаше тежки протести и което самоуверено обяснява, че трябва да продължи да управлява. Ковид-19 и пандемията е едно, а разговорът за бъдещето – друго. Този разговор не може да бъде сведен само до това какво ще бъде утре, защото най-важно е здравето – най-важното е здравето, но е също толкова важно да възобновим нашата държавност, да минем напред – така ще преодолеем включително и последствията на тази пандемия.“

Това заяви кандидатът за народен представител от листата на“ БСП за България“ Крум Зарков в предаването“ Панорама“ по БНТ, по време на участие в предизборен дебат с представители на парламентарно представени партии.

По думите му управляващите се опитват да внушат, че няма нужда от кампания: „Това се прави абсолютно целенасочено, за да няма дебат по отношение на това какво оставиха и какво следва. Това се прави, за да се потиска избирателната активност надолу. Докато едни партии се опитват онлайн да предадат своите съобщения, други съвсем офлайн – да решат изборите. Трябва да се пазим да не падаме в този капан, да се отнасяме сериозно към предизвикателствата, но и да не пропускаме този момент“, категоричен бе Зарков.

На въпрос какво прави правителството и какво биха правили от БСП при управление, социалистът коментира: Щяхме да правим точно обратното. По отношение на здравните аспекти – целият случай с ваксинационния план и начинът, по който се провежда и последните развития от днес показват абсолютно хаотично управление. Ние щяхме да слушаме здравните експерти и да компенсираме бизнесите, които са пострадали, а нямаше да слушаме бизнесите, които са пострадали и да компенсираме здравните експерти с министерски кресла и депутатски места. Щяхме да даваме безвъзмездна помощ, а не заеми. Нямаше да държим на полусъединител учениците, техните родители, предприемачите, ресторантьорите, а щяхме да за дадем ясни критерии – при каква заболеваемост се налагат мерки, съответно – кога се отпускат, за да може всеки в рамките на възможното да направи своята прогноза и да предвиди собственото си поведение. С две думи – предвидимост и стабилност на здравните мерки и навременност и адекватност на икономическите – точно обратното, на което сме свидетели“.

По въпроса за проблема с корупцията, Зарков заяви, че този проблем трябва бъде атакуван едновременно на три фронта – законодателен, институционален и персонален. Законодателен – по думите му трябва да се изчистят законите от лобистки текстове; трябва да се направи ясна процедура, по която да се създават закони, така че те да бъдат достатъчно прозрачни, достатъчно обществено обсъждани. В институционален план е необходима реформа на основните органи, които се борят с корупцията – сред които прокуратура, съдилища, КПКОНПИ. Прокуратурата – трябва да бъдат ясно определени нейните пълномощия, в т.ч. тези на главния прокурор и да бъдат поставени под съдебен контрол онези актове, които сега не са. Спецсъдилищата трябва да бъдат закрити, защото са се превърнали в извънредни такива, а ролята на КПКОНПИ – да бъде преосмислена, за да може да функционира в корупцията по висшите етажи на властта.

„В персонален план – трябват честни и компетентни хора, и се надявам гражданите да направят първата стъпка на 4 април тази година“, подчерта социалистът.

Той обърна внимание, че в левицата няма раздори и всички в момента са на терен, като се опитват да предотвратят това ГЕРБ да ги вкара в сценария да няма кампания. „Правим тази кампания с мотото „грижа за хората“ като контрапункт на една власт, която се грижи единствено да запази самата власт“, категоричен е Зарков.

По темата за следизборни коалиции, Зарков изтъкна, че решаването на важните въпроси в партията е ставало чрез допитвания до нейните членове. „Така ще направим и след изборите – ще се допитаме до нашите членове и симпатизанти“, отбеляза Крум Зарков.

Той се обърна с апел към българските граждани: „Изключително важно е хората да излязат и да гласуват, защото разговорът ще придобие структура и рамка само когато се е произнесъл суверенът и е поставил с гласуването си онези теми на масата, които всяка една партия носи“. По думите му ако хората изберат БСП, левицата ще постави това, което е разписала във „Визия за България“ – въпросите за нова структура на здравеопазването, за нов начин на образование, за нова и много по-модерна икономика.

„Мечтая за промяна, която ще направи така, че хората в България да разчитат на себе си, а да не зависят от волята на някой – било то министър-председател, кмет, бизнесмен или друг. Мечтая да живеем в държавата, която е описана в българската Конституция“, заключи Зарков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!