Крум Зарков: Управляващите искат на практика да продължат извънредното положение, но да могат да кажат, че то приключва

Крум Зарков: Въртим се в кръг, а големите проблеми остават извън парламента
Ще направим всичко възможно българските граждани да получат закона, който заслужават

„Тепърва много ще се обсъжда за направеното и ненаправеното по време на извънредното положение и след него. Не сега е времето за пълна оценки, защото извънредното положение продължава, независимо дали се нарича извънредно положение или е с новата формулировка, заявена в закона. Всъщност философията  на този закон е – управляващите предлагат извънредното положение да продължи, но да може да кажат, че то приключва.“ Това заяви Крум Зарков, зам.-председател на ПГ „БСП за България“, от парламентарната трибуна.

По неговите думи целта е точно обратната на целта на първоначалния закон за извънредното положение, макар и да не не я е изпълнил – да се даде съдържание на извънредното положение. Според Зарков  оттогава се намираме в една спирала, в която се говори едно, случва се нещо съвсем различно и хората  усещат това. „Насажда се мнението, че извънредното положение е това, което причинява техните неудобства, докато конституционно то е създадено, за да гарантира техните права, дори и в най-тежка криза. Създава се впечатление, че се стягат някакви мерки, докато с просто око се вижда, че нещата до голяма степен вървят на самотек. Непрекъснато се говори за дицсиплината на българските граждани, а те в по-голямата си част проявиха отговорност. Опитва се да се насади мнението, че ако нещо не проработи- то е защото хората не са спазвали мерките“, смята Крум Зарков.

Според Зарков Народното събрание в тази ситуация е трябвало да създаде закон, който  да даде яснота и законосъобразност на различните ограничителни заповеди, които се налагат. Той коментира, че поради липсата на яснота, се е загубила и ефективността на самите мерки. Крум Зарков припомни, че в първоначалния закон за извънредното положение е имало член първи, в който са били описани различните мерки, но той е бил отменен между първо и второ четене и заместен с член, който дава възможност на министъра на здравеопазването да издава тези заповеди. „Вследствие на това, в зависимост от общественото настроение, правилата се променяха от ден на ден. Хората загубиха до голяма степен доверие в тях. Този подход продължава и сега“, смята зам.-председателят на парламентарната група на левицата.

Другото според Зарков, в което законът се е провалил, е да осигури пълнота и справедливост на компенсаторните мерки – възможно най-голям брой хора от пострадалите да получат държавна помощ и милиардите, които се отделят за това- да отидат именно при тях.

Крум Зарков изрази своето притесение, че даването на възможността на министъра на здравеопазването еднолично да обявява кога има епидимична извънредна обстановка, както се предвижда с промяната на Закона за здравето, противоречи на Конституцията.

„В обсъжданите днес текстове няма нищо по отношение на големи групи хора, които засега остават напълно забравени. Такива са самонаетите и тези, които са в  неплатен отпуск и вече са загубили всякакви доходи. За тези хора няма нищо и ние ще направим съответните предложения те да бъдат включени. Ще направим всичко възможно българските граждани да получат закона, който заслужават“, категоричен бе Зарков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!