Лавров разкри кой е „гръбнакът“ на бойната мощ на „Ислямска държава“

Лавров разкри кой е "гръбнакът" на бойната мощ на "Ислямска държава"

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че „гръбнакът“ на бойната мощ на „Ислямска държава“ е съставен от офицерите на бившия диктатор на Ирак Саддам Хюсеин, останали без средства за съществуване след американското нахлуване от 2003 г., предаде РИА Новости, цитиран от Фокус.

„Гръбнакът на бойната мощ на „Ислямска държава“ са бившите генерали от армията на Саддам Хюсеин, които бяха оставени без работа, когато американците окупираха Ирак през 2003 г. САЩ разгониха армията и силите за сигурност на Ирак, оставяйки умеещи добре да воюват хора без средства за съществуване“, заяви Лавров.

Според него „лицемерните призиви за смяна на режима, в това число и в Сирия показват, че хората, стоящи на тези позиции, са минимум късогледи, ако не и злодеи, които просто получават удоволствие от или целят разрушаването на страни и региони с надежда да получат изгода от това“.

Лавров отбеляза, че корените на проблемите, свързани с „Ислямска държава“, са човеконенавистничеството, „отказът да се признае правото на другите хора на избор на собствени религиозни ценности и опитите да се използват религиозните чувства за възпитаване на ненавист към тези, изповядващи друга вяра“.
Източник: http://www.blitz.bg/news/article/431165

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!