Министър Гьоков: Социалната икономика приобщава хората с ценности като солидарност и демократичност

Министър Гьоков: Социалната икономика приобщава хората с ценности като солидарност и демократичност

„Социалната икономика не само създава работни места, но сближава и приобщава хората с ценности като солидарност и демократичност. Тя позволява трудовите права на работещите да получават ясно изразено признание и защитa, а същевременно е израз на висока хуманност в човешките отношения“. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков при откриването на 10-ото издание на Европейския форум на субектите на социалната и солидарна икономика, организиран от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Националния съюз на трудово-производителни кооперация.

В рамките на събитието, което се провежда от 20 до 23 юни в Международния панаир в Пловдив, над 100 социални предприятия, кооперации и неправителствени организации от България и чужбина ще представят своите продукти и услуги. В изложението ще се включат и повече от 50 компании от конвенционалния бизнес, които ще запознаят аудиторията с политиката си за корпоративна социална отговорност.

В откриването на Европейския форум на субектите на социалната и солидарна икономика участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, еврокомисарят по работните места и социалните права Никола Шмит и кметът на Пловдив Здравко Димитров.

„Целта на тазгодишното издание е да утвърдим мястото на социалната икономика като политика не само за МТСП, но и да покажем нейния напълно хоризонтален характер, нейната универсалност, важност и устойчивост“, подчерта министър Георги Гьоков. Той акцентира върху обвързаността на политиката по социална икономика с образованието, като изтъкна, че събитието дава поле за изява на студенти, които изучават дисциплини, свързани с развитието на социалната и солидарна икономика.

„Много се надявам, че новият План за действие по социална икономика на МТСП ще даде възможност не само за глътка въздух на социалните предприятия, но и ще направи така, че да имаме необходимия растеж, развитие и бъдеще“, каза вицепрезидентът Илияна Йотова. Според нея форумът ще направи необходимите връзки между хората, които ще доведат до бъдещи съвместни проекти.

В изказването си еврокомисар Никола Шмит подчерта, че социалната справедливост и солидарността са изключително важни както на регионално и национално, така и на европейско ниво. „Затова Европейската комисия реши да изведе на преден план Плана за развитие на социалната икономика, за да подкрепи и насърчи инвестициите в социалните в социалните предприятия и кооперативите. Необходимо е да разширим мащаба на социалната икономика и да я свържем с образованието и обучението“, добави Никола Шмит.

В рамките на събитието ще се проведат дискусии между представители на български и европейски институции за ролята на социалната икономика за постигане на устойчив и включващ икономически и социален растеж. В тях ще участват и специалисти от научни институции, неправителствени организации и представители на конвенционалния бизнес.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!