Младежите на БСП изпратиха 130-годишна тухла на Красимир Каракачанов

Младежите на БСП изпратиха 130-годишна тухла на Красимир Каракачанов
Младежкото обединение на БСП в старата столица изпрати 130-годишна тухла на военния министър Красимир Каракачанов. Тя е от руините на сградите в Старото военно училище.

Те са били дом на славния 18-ти Етърски пехотен полк, участвал в Балканската война, Първата световна война и Втората световна война.

С това младите социалисти от БСП искат да насочат вниманието на министъра и ръководеното от него ведомство към  факта, че всички сгради, символ на военната ни история, бяха унищожени по време на така наречения воден цикъл в старата столица. Част от сградите, които са общинска собственост, бяха съборени, а други бяха оставени на произвола на съдбата и днес се рушат пред погледа на всички.

„Поне част от монолитните сгради трябваше да бъдат запазени, а не да бъдат разбивани под предтекст, че на тяхно място ще има нов градски център, за който дори не е направена първа копка. Изграждането на нов център звучи толкова хипотетично в представите на великотърновци, че едва ли някой е оптимист за неговата реализация. Единственото, което беше направено по въпроса е изкопаването на огромни ями, съсипване на изградена инфраструктура и принуждаването на десетки институции да търсят нови офиси. А тези сгради спокойно можеха да бъдат музей на славната ни военна история“, сподели общинският председател на младите социалисти Михаил Михалев.

Ето и придружаващото писмо, което младежите изпратиха на Красимир Каракачанов, заедно с тухлата от 1888-ма година.

 

Уважаеми господин Каракачанов,

Велико Търново има славна история не само от времето на Средновековието, а и по време на българското Възраждане. Веднага след Освобождението старата столица става стожер на новата държава. Именно тук е изготвена и приета първата конституция.

Но Велико Търново има и славна военна история. Особено ярки са подвизите на 18-ти Етърски пехотен полк, който се сражава за Родината в Балканската война,  Първата световна война и Втората световна война. Формиран е през 1889 година. Именно тогава са изградени и старите казарми във Велико Търново с тухли, които са произведени година по-рано. Една от тях вече е в ръцете Ви. Именно тези казарми по-късно стават дом на първото Висше военно училище в България, преместено във Велико Търново през 1958-ма година. Там се подготвят много от видните български офицери. През 70-те години Националният военен университет е преместен на днешното си място. Сградите на 18-ти Етърски пехотен полк продължават да съществуват, като се ползват от различни наематели и администрации. През 2011-та година обаче започна поетапното им унищожаване, голяма част от тях бяха съборени заради водния цикъл в града, а други бяха изоставени на произвола на съдбата и днес са превърнати в руини. Монолитните сгради се разпадат пред погледа на местната власт, а пред тях са изкопани огромни ями.

Самият факт, че тухлите от славната ни военна история са пръснати по полето на забравата, говори за неуважение към българщината и храбрите български войници, дали живота си за своето oтечество. Да, сградите на 18-ти Етърски пехотен полк са общинска собственост и тяхното унищожаване е свързано с изграждането на нов градски център, за който местната власт не е направила дори първа копка през последните осем години. Но нима тези сгради нямаше как да бъдат запазени, за да служат за пример на днешните поколения и да вдъхват увереност в утрешния ден? Нима не могат да бъдат превърнати в търговски площи или в музей на славната ни история? А още по-притеснително е, че държавата не е сметнала за необходимо да ги защити със специален статут и да ги определи като част от историческото ни наследство.

Уважаеми господин министър, моля, запазете поне тази тухла и я сложете на видно място в Министерството на отбраната, защото скоро тя ще е единственият спомен за 18-ти Етърски пехотен полк. Има и втора възможност, тя зависи от общите усилия на местната власт и държавната, която във Ваше лице може да предприеме мерки за запазване на сградите в Старото военно училище.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!