Момчил Неков настоява за увеличаване на бюджета за Космическата програма на ЕС с 50 %

Момчил Неков настоява за увеличаване на бюджета за Космическата програма на ЕС с 50 %
„Космическата програма на ЕС, включително и програмата на ЕС за наблюдение на Земята „Коперник“, имат голямо значение за внедряването на нови услуги, свързани с космическото пространство, които ще бъдат от полза за всички граждани на ЕС.

Селското стопанство е един от основните сектори, към които приложенията на космическите технологии имат добавена стойност”. Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Момчил Неков по време на обсъждане в Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП.

Той добави, че приветства предложението на ЕК за увеличаване на бюджета за Космическата програма с 28%, но имайки предвид зачестяващите природни или предизвикани от човека катастрофи в целия ЕС, трябва да си поставим по-амбициозни цели. Неков предложи увеличение с 50% до 18,75 милиарда евро на бюджета на Космическата програма на ЕС през следващия програмен период 2021 – 2027 г.

„Всички знаем за негативните тенденции в земеделието – все по-малко хора виждат в него потенциален поминък. Бюрокрацията и непредвидимостта на природните феномени са основни пречки. Поради тази причина аз съм на мнение, че Европейският съюз трябва да вложи допълнителни ресурси в технологии, които ще улеснят работата както на администрацията, така и на настоящите или потенциални фермери”, каза още Неков.  Той коментира, че космическите технологии, данни и услуги се превръщат в абсолютна необходимост в ежедневния живот на европейските граждани и играят съществена роля за опазването на редица стратегически интереси.

Той допълни, че в становището трябва да бъде обърнато внимание и на острата необходимост от бърза и точна информация относно селскостопанското производство и тук е ролята на Програмата „Коперник“, която предоставя безплатни и открити данни от наблюдение на Земята.

„Искам да обърна внимание на нуждата от по-детайлно наблюдение на почвите и земните маси. В моята страна, България, често ставаме свидетели на свлачища, които са пък предпоставка за други бедствия като наводнения или инциденти. Смятам, че в дейностите на „Коперник“ трябва да се добави събиране на информация, която да следи състоянието на земните маси и качеството на почвите“, допълни Момчил Неков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!