Москва: Американският противоракетен щит в Румъния нарушава ядрено споразумение

Москва: Американският противоракетен щит в Румъния нарушава ядрено споразумение

Руското външно министерство заяви днес, че инсталирането от Съединените щати на европейски противоракетен щит в Румъния е нарушение на споразумението за ядрените сили със среден обсег, предаде Ройтерс, позовавайки се на Интерфакс

Руското външно министерство заяви днес, че инсталирането от Съединените щати на европейски противоракетен щит в Румъния е нарушение на споразумението за ядрените сили със среден обсег, предаде Ройтерс, позовавайки се на Интерфакс.

Утре в румънската военна база Девеселу ще се състои церемония за потвърждаване на оперативната готовност на системата за противоракетна отбрана „Иджис ъшор“ („Aegis Ashore“) в Румъния, след като в края на миналата година инсталирането й беше обявено за завършено.

На церемонията ще присъстват редица американски официални представители, включително помощник държавният секретар по контрола на въоръженията Франк Роуз и постоянният представител на САЩ в НАТО Дъглас Лут. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще пристигне утре в Румъния също.

Щитът предстои да бъде активиран почти десетилетие, след като Вашингтон предложи да защити НАТО от иранските ракети и въпреки предупрежденията на Русия, че Западът заплашва мира в Централна Европа, отбелязва Ройтерс, цитиран от БТА.

Руското външно министерство заяви, че решението да се инсталира щитът в Румъния е грешка и директно засяга руската национална сигурност.
Източник: blitz.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!