Народни читалища към Нинова: Разчитаме на вас да пазите българската култура

Народни читалища към Нинова: Разчитаме на вас да пазите българската култура
Нинова: Няма да допуснем посегателство върху читалищата

„Няма да допуснем посегателство върху читалищата, защото това ще е посегателство върху българската идентичност и култура, върху традиционните ценности. БСП ще продължи да отстоява необходимостта от силна държавна политика в подкрепа на читалищата и достойно и ясно регламентирано финансиране на българските народни читалища“.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на среща с ръководството на Съюза на народните читалища днес, поискана от тях. В разговора участие взеха председателят на Комисията по култура и медии в 48-ото Народно събрание Иван Ченчев, председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов, председатели на читалища от цялата страната.

Председателят на Съюза на читалищата Николай Дойнов се обърна към БСП с конкретни искания, като благодари за общата работа през годините. Читалищните дейци ще разчитат, както и досега, на подкрепа и законодателни промени, свързани с функционирането на читалищния регистър, увеличаване на субсидията с 30 % като адекватен отговор на инфлационните процеси и повишени разходи, излизане на читалищата от Закона за обществените библиотеки, както и това читалищата да станат част от националната културна инфраструктура.

„У нас е имало читалища, които са пазели българщината, дори когато не сме имали държава. БСП винаги се е борила да има повече средства за читалищата, защото те са тези, които и днес, в трудните времена на криза продължават да пазят и развиват българските традиции, и да работят с децата“, посочи Иван Ченчев.

По време на разговора бе засегната важната роля на читалищата за децата днес и тревогата на всички от все по-настъпващата в Европа джендър идеология в училищата.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!