НАТО обяви Русия за агресор № 1 в света. Москва: Това са измишльотини, никого не заплашваме!

НАТО обяви Русия за агресор № 1 в света. Москва: Това са измишльотини, никого не заплашваме!

За пръв път от десетилетия насам НАТО определи в пряк текст Русия като агресор

Агресивните действия на Русия, включително провокативните военни действия в периферията на територията на НАТО и демонстрираните от нейна страна намерения да изпълни свои политически цели чрез заплаха с и използване на сила, са източник на регионална нестабилност, представляват фундаментално предизвикателство към Алианса и увреждат евроатлантическата сигурност, а също и заплашват нашата дългосрочна цел за единна, свободна и мирна Европа“. Това се казва в официалното комюнике на Алианса след приключването на срещата на върха във Варшава.

За първи път от четвърт век тонът на лидерите на държавите членки е изключително твърд спрямо Кремъл. В документа НАТО заявява на Москва, че няма да се върне към „обичайния си бизнес“ в отношенията с нея, докато тя ясно не покаже, че е променила подхода си. Заключението на алианса е, че е налице „дъга от несигурност и нестабилност“ в периферията на НАТО. Предизвикателствата идват от изток и запад, от държави и недържавни субекти, от военни, терористични, но и от кибер и хибридни атаки, се посочва в документа.

Русия е заплаха №1 пред алианса

Русия е посочена първа поименно като пример за въпросните заплахи за сигурността. На второ място е ситуацията в Близкия Изток и Северна Африка, а на трета позиция са действията на „Ислямска държава“. Четвъртото предизвикателство пред НАТО е мигрантската и бежанската криза.

„За повече от две десетилетия НАТО се стремеше да гради партньорство с Русия, включително чрез механизма на съвместния Съвет НАТО – Русия. Докато НАТО спазва международните си ангажименти, Русия наруши ценностите, принципите и ангажиментите си, което подкопава отношенията между НАТО и Русия, очертана в документите от 1997 г. и 2002 г., разрушава доверието в сърцевината на нашето сътрудничество и предизвиква фундаменталните принципи на глобалната и евроатлантическата архитектура на сигурността“, се посочва в комюникето.

В комюникето са изброени дестабилизиращите действия на Русия, които включват незаконното анексиране на Крим, нарушаването на суверени граници със сила, умишлената дестабилизация на Източна Украйна, мащабните военни учения и провокативни военни действия в близост до границите на НАТО, включително в Балтийско и Черно море и Източното Средиземноморие, „безотговорната и агресивна“ ядрена реторика и военна концепция, а също и нееднократните актове на нарушаване на военновъздушното пространство на НАТО.

Списъкът се допълва и от военната подкрепа на Москва за режима в Сирия, както и използването на военното си присъствие в Черно море за влияние върху Източното Средиземноморие.

Алиансът ще сдържа Кремъл с четири батальона

В отговор на политиките на Русия лидерите на алианса подчертават, че за засилили политиката си на сдържане и отбрана чрез увеличаване на присъствието си на източния фланг. Алиансът обяви, че ще разположи четири нови батальона с между 800 и 1000 военнослужещи в Полша, Литва, Естония и Латвия.

Прекратено е цялото сътрудничество с Москва, но НАТО остава отворена за диалог

От комюникето на НАТО става ясно също, че организацията е преустановила практически „цялото гражданско и военно сътрудничество между с Русия“. Лидерите на алианса изтъкват, че решенията, които са взели на срещата във Варшава, не могат да се тълкуват от никого като противоречащи на Основополагащия акт между НАТО и Русия.Остава възможността за политически диалог  В същото време НАТО остава отворена за политически диалог с Русия, подчертават лидерите на организацията.

„Комуникацията с Русия ни позволява да изразим ясно позициите си, като първата тема в нашия дневен ред е кризата в и около Украйна“, посочват лидерите на НАТО. Организацията остава отворена за „периодичен, фокусиран и съдържателен“ диалог с Русия.

Алиансът не търси конфронтация и не представлява заплаха за Русия. Но няма да правим компромиси с принципите, на които се крепи нашият алианс и сигурността в Европа и Северна Америка“, се посочва още в комюникето.

В същото време, докато Русия не направи „конструктивна промяна“ в подхода си, алиансът не може да се върне към „обичайния си бизнес“ в отношенията с Москва, се посочва още в комюникето.

Базовите въпроси за алианса са ситуацията в Украйна и по-специално спазването на Минското споразумение, а също и милитаризацията на Крим.

НАТО подчертава, че стратегически за него са районите на Балтийско море, Черно море, Северният Атлантик и Средиземно море. Въпреки че отложи решението си за засилване на присъствието си в Черно море за есента, алиансът прокламира, че ще увеличи сътрудничеството си в региона с Украйна и Грузия.

 

Москва – т.нар агресия на Русия е измислена заплаха

„В Москва оценяват завършилата среща на НАТО във Варшава като най-противоречивата за последните години, а практическите решения, отразени в приетите документи, според повечето руски експертите са в остър дисонанс с многобройните призиви на световните лидери за диалог с Русия“, предаде кореспондентът на БНР Николай Кръстев.

Северноатлантическият алианс предпочита да се занимава с измислени предизвикателства, вместо с реални като тероризма, коментира във в. „Известия“ председателят на комисията по международните въпроси на руската Държавна дума Алексей Пушков. Той е на мнение, че повишеното внимание към Русия от страна на НАТО е опит да се оправдае съществуването на алианса, който изчерпал полезността си след края на Студената война.

„Така наречената руска агресия е измислена заплаха. Русия не заплашва нито една страна членка на НАТО, а опитите да се обясни ситуацията в Украйна с действията на Русия – това вече са опити да се създаде изкуствена заплаха“, коментира Пушков.

Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!