Нинова маха такса „попечител“ за родители на болни младежи

Нинова маха такса "попечител" за родители на болни младежи

Соцдепутатката Корнелия Нинова ще внесе законова поправка, за да отпадне таксата за попечителство за родители на младежи с увреждания. Такива болни вече не са деца, защото са навършили пълнолетие, но в същото време са абсолютно безпомощни и се нуждаят от асистентството на близък.

Идеята дошла на Нинова след среща с майки на младежи с увреждания в парламента, на която присъстваха и други нейни колеги от лявата група. Жените бяха сред протестиращите миналата седмица пред Народното събрание. Една от тях се оплака, че сборът от таксите, които броила на държавата, за да стане попечител на 18-годишния си син, стигнали сумата от 1200 лв., при положение, че инвалидната пенсия на момчето е 138 лв. На всичкото отгоре жената чака решението вече 6 месеца. Таксите стигали понякога и до 2000 лв.

200 лв. струва само психиатричната експертиза, по 300 лв. за адвокат-особен представител – и за детето, и за родителя, разказа майката.

А няма как да не кандидатства за попечителство, защото порасналото й дете, което вече се води възрастен, не може дори да се подпише само.

Депутатката, която е номинирана за лидерския пост в БСП, ще предложи още да се направи регистър на децата с увреждания в социалното министерство.

Нинова помогна на друга от майките, за да стигне до среща с Москов. Жената се оплака, че от 25 г. синът й, който няма дори ясна поставена диагноза, е връщан от редица болници, в това число и от Пирогов.

Зам.-председателката на червените депутати покани майките да присъстват и на блицконтрола в социалната комисия утре с участието на министър Ивайло Калфин, за да отправят към него исканията си за по-високи инвалидни пенсии на децата им.
Източник: kanal3.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!