„Ню Йорк таймс“: Руският успех в Сирия принуждава Вашингтон да слуша Москва

„Ню Йорк таймс“: Руският успех в Сирия принуждава Вашингтон да слуша Москва

За пръв път от Афганистан насам руските военни влизат в открит сблъсък с въстанически сили, обучени от ЦРУ, пише вестник „Ню Йорк Таймс“ в неделя.

Само че ако в Афганистан тези сили доминираха, то сега в Сирия ситуацията е коренно противоположна. Успешните действия на Русия в региона принуждават Вашингтон да търси сътрудничество с Москва, се казва в статията.

Изданието отбелязва, че само преди година, под напора на хилядите опозиционни бойци, сирийската армия отстъпваше позициите си, изоставяйки на врага територии, считани за бастиони на Башар Асад. Настъплението се подкрепяше от ЦРУ, което ги снабдяваше с противотанкови ракети. Но дойдоха руснаците и бойците започнаха да отстъпват, пише „Ню Йорк Таймс“.

Като реакция на руската операция, ЦРУ засили подкрепата си за бойците чрез доставката на няколкостотин допълнителни противотанкови ракети, но и това не помогна. „Русия победи“, цитира изданието думите на политолога Майкъл Кофман от Международния център „Удроу Уилсън“.

Вестникът отбелязва, че успешната стратегия на Москва в региона сега принуждава администрацията на Барак Обама да търси диалог с президента на Русия Владимир Путин. Въпреки неотдавнашните заплахи, че ще изолира Русия и ще я лиши от възможността да влияе на международната политика.

Анализирайки причините за военния успех на Кремъл в Сирия, бившият служител на военното разузнаване на САЩ Джефри Уайт посочва, че Русия е изградила в Сирия мощна разузнавателна мрежа и получава много по-пълна информация за позициите на врага. Това й позволява да се концентрира върху конкретни цели и гарантира ефективност на бомбардировките.

Трябва да признаем, че повечето задачи, поставени от президента Путин преди старта на военната операция в Сирия през септември м.г., към днешна дата вече са изпълнени отбелязва изданието.

„Путин постигна повечето си цели – подкрепи правителството на Асад, съхрани достъпа до военната си база в Средиземноморието и използва Сирия като полигон за провеждане на изпитания на най-новите руски технологии“, се заключава в статията.
Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!