Обама в изолация на срещата на Г-20! Унизен при посрещането, задрямал при откриването на форума! (видео)

Обама в изолация на срещата на Г-20! Унизен при посрещането, задрямал при откриването на форума! (видео)

Президентът на САЩ Барак Обама заспа по време на откриването на срещата на Г-20 в Китай. Това твърдят блогъри, който разпространяват видео, на което се вижда как американският държавен глава дълго време стои със затворени очи, подпирайки главата си с ръка, съобщава ren.tv.

Блогърите предполагат, че политикът е задрямал. Съществува вероятност Обама просто да се е замислил.

Пристигането на Барак Обама в китайския град Ханчжоу за срещата на страните от Г-20 започна с гафове. След като президентският самолет „Еър Форс 1“ се приземи на летището, се оказа, че няма стълба за Обама, за да слезе от самолета и да стъпи на червения килим. Наложи се той да използва резервен изход.

Руският президент Владимир Путин пък подари на китайския си колега Си Цзинпин кутия руски сладолед.

Двамата се срещнаха тази сутрин в Ханчжоу преди началото на срещата на Г-20, предадоха Франс прес и БТА.„Обещах да Ви донеса и Ви нося цяла кутия сладолед“, каза Путин на Си, който бе домакин на срещата им в президентската резиденция в Ханчжоу.

Китайският лидер благодари за подаръка на Путин с думите: „Всеки път, когато идвам в Русия, искам да ми купят руски сладолед. Сметаната у вас е по-добра и затова сладоледът ви е особено вкусен. Много го харесвам“.

След това двамата разискваха актуални международни въпроси. Си се обяви за разширяване на сътрудничеството между Русия и Китай, които са традиционни съюзници.

„Нашите страни трябва да засилят сътрудничеството във всички сфери, както и взаимната политическа подкрепа. Ние гледаме на процъфтяването и развитието на Русия като на наш собствен шанс за развитие“, добави той.

14199589_1050494128379308_8792695340357160359_nБританският премиер Тереза Мей заяви на среща с руския президент Владимир Путин, че се надява на откровен диалог с Русия, въпреки че двете страни имат сериозни различия.„Между нас има някои различия, има някои сложни и сериозни области, предизвикващи безпокойство, както и въпроси за обсъждане. Надявам се да можем да имаме откровени отношения и диалог“, каза Мей.

Руският президент заяви пред Мей, че се надява двустранните отношения да бъдат пренесени на по-високо ниво както в политическата, така и в икономическата сфера.

„Много ми е приятно да се срещна с Вас и да се запознаем лично, както и да Ви поздравя за избирането Ви за премиер на Великобритания. Всички ние разбираме, че пред Вас и пред екипа Ви стоят сложни задачи, но сложни задачи стоят пред всички ни. Желаем Ви успехи и се надяваме, че ще можем да пренесем двустранните отношения на по-високо ниво, отколкото са в момента. Точно тук определено имаме работа, и в политическата сфера, и в сферата на икономиката“, каза Путин.

В началото на срещата, когато влязоха в залата, Путин и Мей се поздравиха, но британският премиер забрави да се ръкува с руския президент, както предвижда протоколът. Путин сам й подаде ръка.

Като организатор на форума КНР постави в центъра на дневния ред координирането на действията в световната търговия и инвестициите.

В своето встъпително слово Си Цзинпин заяви, че световната икономика се възстановява, но е изправена пред многобройни предизвикателства в сферата на финансите, търговията и инвестициите. Предстои да обсъдим как да се постигне растеж, чийто мотор да са иновациите, както и по-ефективно глобално икономическо и финансово управление, изтъкна Си Цзинпин. Според него страните от Г-20 трябва да се превърнат в механизъм за реакция предвид кризата в институциите за глобално управление. „Процесът на икономическа глобализация протича неустойчиво поради протекционизма и рисковете в световната икономика. Световната общност възлага големи надежди на срещата на върха на Г-20“, изтъкна още китайският президент.

Лидерите на Г-20 ще отделят по-голямо внимание на въпросите на иновационния растеж, повишаването на ефективността на механизмите за управление на глобалната икономическа и финансова система, стимулирането на международната търговия и инвестиции, както и сътрудничеството между страните. Ще бъдат обсъдени и проблемите на международната търговия, продоволствената сигурност, инфраструктурата и други сфери на икономиката.

Очаква се участниците да формулират програма на Г20 за иновационен ръст, както и да разработят план за реализиране на задачите в областта на устойчивото развитие до 2030 г.

Нестабилността в редица региони на света, международния тероризъм и изменението на климата, също ще бъдат засегнати на международния форум.

На 11-а среща на върха са поканени и ръководителите на Казахстан, Египет и Испания, както и представители на страни, председателстващи различни международни организации – на Лаос (председател на АСЕАН) и на Чад (страна председателстваща Африканския съюз).
Източник: onovini.com/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!