Пенчо Милков: Управляващите не сменят състава на ЦИК, защото им е угоден

Пенчо Милков: Управляващите не сменят състава на ЦИК, защото им е угоден
Всеки трябва да спазва закона, включително и ГЕРБ

„Изборните правила са създадени, за да дадат легитимност на властта. Когато в закона имаш императивни норми- на какъв период се подменя изборната администрация – това не е формално правило.“

Това заяви пред БНР народният представител от ПГ на „БСП за България“ Пенчо Милков в коментар на искането от страна на БСП да бъде избрана нова ЦИК. Управляващите предлагат Комисията да работи след своя мандат. „ГЕРБ не спазват изборните правила и не сменят ЦИК, защото вероятно съставът й в момента им е угоден“, каза още Пенчо Милков. По думите му управляващите се опитват да внушат, че правилата трябва да се спазват, само когато им е изгодно.

„В закона пише, че мандатът на комисията е пет години, ние слушаме аргументи от типа – дали това е целесъобразно или не. Не е работа на опозицията да стартира процедура по избор на орган, на който му изтича мандатът. Това е задължение на управляващите. Когато видяхме, че сроковете изтичат, внесохме проект на решение“, поясни той.

„Всеки български гражданин трябва да спазва закона, включително и ГЕРБ“, отсече народният представител от левицата. Той обясни, че в БСП не е провеждана процедура- кои ще са нейните кандидати за ЦИК и добави, че това ще се случи, когато НС гласува решение за смяната на Комисията.

По отношение на интеграцията на ромите, Милков каза, че не е нормално сега да се констатира проблемът. Това показва, че някои хора  за 20 – 30 години са били със затворени очи.  „Какво означава да се интегрират ромите? Само те ли са дезинтегрирани в обществото“, попита Милков. Народният представител обясни, че се говори за финансови средства за интеграиция на ромите,  но не става и дума за недокомплекта в службите, минималните заплати на социалната администрация.

Той беше категоричен, че тези хора трябва  да бъдат подсилени и държавата да застане зад тях, а в документа на Красимир Каракачанов няма и дума за това. Милков обаче отбеляза, че е хубаво,  че се поставя въпросът за дезинтеграцията на обществото, защото това е част от националната сигурност и припомни, че във „Визия за България“ също се говори, че държавата трябва да има водеща роля за справяне с дезинтеграцията, а не неправителствени организации.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!