ПОЗИЦИЯ на МГ „Вис виталис“: Ще продължим напред като свободни медии!

ПОЗИЦИЯ на МГ „Вис виталис“: Ще продължим напред като свободни медии!

Екипът на Медйна група „Вис виталис“ излизаме с Позиция по повод опитите за грубо квалифициране на работата ни като журналисти и усилията да ни бъде наложена цензура, съдържащи се в изявленията и действията на председателя и на общинското ръководство на БСП – Казанлък, както и по повод опита за политическата принуда спрямо  г-н Васил Самарски, в качеството му на един от собствениците на Медийна група „Вис виталис“, обвинявайки го в това, че неговите медии пишели против местни социалисти и заставянето му да ограничи свободата на словото в пресгрупата. 

ПОЗИЦИЯ

До

Г-н Николай Терзиев

Председател

ОбС на БСП

гр. Казанлък

До

членовете на

Общински съвет на БСП

Копие:

Г-н Михаил Миков

Председател

НС на БСП

и до членовете на

Националния съвет на БСП

гр. София

Копие:

До

членовете на

Общопартийната контролна комисия на БСП

Копие:

До

Ръководството на

49-я Конгрес на БСП

 

Уважаеми господин Терзиев,

Уважаеми членове на Общинския съвет на БСП!

Потресени сме от изявленията и действията на председателя и на общинското ръководство на БСП – Казанлък по време на конференцията, проведена на 16. 04. 2016 г., по отношение на г-н Васил Самарски, в качеството му на един от собствениците на Медийна група „Вис виталис“, обвинявайки го в това, че неговите медии пишели против местни социалисти.

Госпожи и господа социалисти!

  1. Ако не сте наясно с плурализма – част от обществото ни и в частност – от работата на българските медии от повече от четвърт век, се чувстваме длъжни да ви обясним, че в нашата работа ние не пишем „против“ някого или нещо. Ние отразяваме събития и факти! А, ако някой се почувства засегнат от това, българското законодателство е предвидило специална процедура, особено ясен в това отношение е ЗРТ.
  2. Г-н Васил Самарски никога и по никакъв повод не е упражнявал контрол върху нас за това – какво и как да пишем, какво и как да говорим. Най-малкото, защото има доверие в нас като професионалисти и защото отлично познава законите и медийната среда в страната и никога не би си позволил да посегне на свободата на словото – нито в собствените си медии, нито да има претенции към която и да е друга медия, вкл. в случаите, когато са се появявали журналистически материали не в негова полза.
  3. Може би не знаете, но ние сме едни от първите в страната, подписали Етичния кодекс на българските медии, а г-н Васил Самарски е бил член и зам.-председател на Комисията по етика в електронните медии в България два мандата. Освен това, г-н Самарски е член на УС на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО, вече 6-ти мандат. Смятате ли, че всичко това е случайно?
  4. Учудваме се, че на фона на големите амбиции и желание за реформиране и модернизиране на БСП в страната, в местната БСП в днешно време е възможно да се правят подобни коментари и да се предприемат подобни действия. Това предизвиква не просто учудване, а дълбоко, много дълбоко съжаление. Както изглежда, БСП – Казанлък има нужда, преди всичко останало, да извърви един много дълъг и нелек път към своето демократизиране.
  5. Смятаме, че не е необходимо да ви припомняме как завърши онзи печален случай от миналата 2015 г., когато ваши политически опоненти направиха подобен опит по отношение на наш колега-журналист и когато на институционално ниво беше поискано да се забрани на МГ „Вис виталис“ да пише „срещу Община Казанлък и нейното ръководство“. Не допускаме, че искате да станете повод и свидетели на същата вълна, каквато се надигна тогава в цялата страна.
  6. Не можем да не си зададем и логичния въпрос: след като една от медиите в Медийната група, а именно радио „Вис виталис“, функционира вече 24 години /другите бяха създадени впоследствие/, работейки с всички по един и същи начин, вкл. без проблеми и с местната организация на БСП, къде е причината за създадената сега ситуация? Според нас, отговорът е недвусмислен – причината не е в нашата работа.

Госпожи и господа!

Уверяваме ви, че ние, като представители на свободни и независими медии, не само ще продължим да работим както досега, но в случай, че не ревизирате решенията си от 16. 04. 2016 г., и ще направим абсолютно всичко в рамките на българското и европейското медийно законодателство, за да докажем, че действията ви по отношение на г-н Васил Самарски, като собственик на медии, са погрешни като подход, недемократични по същество и неправомерни като правни основания.

Удостоверяваме позицията си с личните си подписи

С уважение:

Медийна група „Вис виталис“ – Казанлък

  1. 04. 2016 г.

гр. Казанлък

Източник: presstv.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!