Правната комисия в НС ще разгледа ветото на президента върху промените в Изборния кодекс

Правната комисия в НС ще разгледа ветото на президента върху промените в Изборния кодекс


Върнати бяха измененията, свързани с преференцията и режима на обжалването.
Комисията по правни въпроси ще разгледа ветото на президента Румен Радев върху част от последните промени в Изборния кодекс.
Това се посочва в дневния ред на заседанието на комисията.

Държавният глава върна закона за ново обсъждане в парламента на 25 февруари. Според него поправките в изборното законодателство отслабват механизмите за осигуряване на честни избори. Президентът не върна всички промени, а само част от текстовете.

Радев наложи вето на увеличаването на прага на преференцията, както и на ограничаването на машинното гласуване. Вето е наложено и на текстовете, според които не всички, а само част от решенията на ЦИК могат да се обжалват пред Върховния административен съд (ВАС). Върнати бяха и поправките, предвиждащи при отменено от ВАС решение на ЦИК, на общински или на районна комисия, те да вземат ново решение, но не с мнозинство от две трети, а с обикновено мнозинство на половината плюс един от членовете ѝ.
Източник: epicenter.bg

Припомняме че Корнелия Нинова вече обяви общ фронт за честни избори !

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!