Президентът Радев: На този див, чутовен връх се прекланяме пред героите на българската свобода!

Президентът Радев: На този див, чутовен връх се прекланяме пред героите на българската свобода!
„Събрали сме се днес на този див, чутовен връх, да се преклоним пред героите на българската свобода и да почетем нашето общо минало.

Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди български мъже завещаха на нас, потомците.“

Това заяви президентът Румен Радев в словото си на тържествата на връх Шипка, посветени на 140 години от Руско-турската освободителна война и Освобождението на България от османско иго.

Скъпи сънародници, в августовските жеги и в студа вие бяхте тук, когато политиците ги нямаше, подчерта президентът.

„Вечна памет на героите! Вечна памет на воините на Царя Освободител! Да живее България!“, завърши словото си президентът Румен Радев.

Преди това президентът и върховен главнокомандващ прие строя на церемониалната армейска част, която участва в тържествената церемония по повод честванията на българската свобода.

На официалната трибуна до държавния глава бяха и патриарсите на България Неофит и на цяла Русия Кирил.

Патриарсите Кирил и Неофит отслужиха заупокойна молитва в памет на падналите за свободата на България с участието на московски синодален хор.

Днес ние произнесохме молитви за заупокой на руските воини и българските опълченски, загинали на Шипка. Защитниците на Шипка показаха безпримерна храброст и със собствената си кръв освободиха българския народ от вековния гнет. Техните образи не изчезват от народната памет, подчерта патриарх Московски и на цяла Русия Кирил. / epicenter.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!