Проф. Георги Михайлов: Не се променя философията на управлението на здравеопазването

Проф. Георги Михайлов: Не се променя философията на управлението на здравеопазването
Има нужда от много и добре обмислени реформи

„Бюджетът на НЗОК не представя нова философия и ни оставя в рамките на статуквото, което върви от началото на този парламент“, това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Той обясни, че в заключителните разпоредби, със силата на мнозинството, са променени 16 други закона, което по думите му противоречи на Закона за нормативните актове. „Представихме виждането си в Конституционния съд с аргументи. Този бюджет не е полезен – той е вреден за България.

Частта, свързана със заключителните разпоредби, не трябва да се утвърждава. Проблемите не се решават адекватно“, допълни проф. Михайлов. Той поясни, че в тези заключителни разпоредби, например, се уреждат правила за дейността на Министерството на здравеопазването, което по принцип няма нищо общо с НЗОК.

„Прекалено много неща се променят в различни закони, които нямат нищо общо с Националната здравноосигурителна каса“, коментира народният представител. Той допълни, че на първо място, това е закриването на Фонда за лечение на деца в чужбина. „Много неща не са гарантирани в българското здравеопазване, но закриването на този фонд с аргумента, че когато той бъде прехвърлен към НЗОК и се отреже Общественият съвет, всичко ще отиде на мястото си, ще останат специалистите, които ще решават чисто медицинските въпроси, е много нелогично. Когато няма обществен контрол на който и да е управляващ – дали става дума за здравеопазване, или строителство, това слага черен похлупак върху всичко“, каза проф. Михайлов.

Той добави, че Фондът е имал проблеми при съществуването си, но е имал също уникална симбиоза между обществено начало и възможност на държавата да сътрудничи с обществения съвет, както и реален контрол върху една много важна част от здравеопазването, каквото е лечението на децата.

„Над 30 години нямаме национална детска болница. Имаме една болница, която е бивш приют – тя не е пригодена да бъде национална педиатрична болница“, заяви народният представител. Той коментира още, че този проблем е съществувал по времето на управлението на НДСВ.

„Сега отново сме в ситуация, която касае огромна част от българския народ и неговите мечти за нормално здравеопазване. Нищо не се е променило в здравеопазването през последните 24 месеца“, каза професорът. Той поясни, че здравеопазването се нуждае от много и добре обмислени реформи. „В пленарна зала питахме- кой направи тези абсолютно непрофесионални предложения – например НС да открива и закрива болници“, допълни той.

„Дали с 500 милиона повече или по-малко, нещата не се променят, защото не се променя философията на управлението на здравеопазването“, категоричен бе народният представител.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!