Проф. Михайлов: Предлагаме 1308 лв. заплата за бакалавър и 2600 лв. за магистър в здравеопазването

Проф. Михайлов: Предлагаме 1308 лв. заплата за бакалавър и 2600 лв. за магистър в здравеопазването
„Министерството на здравеопазването не изпълнява своя обществен договор с медиците и всички проблеми ще се задълбочават.

Нашето предложение стои вече 2 години в парламентарна зала и е насочено към решаването на проблемите на основното заплащане на тези специалисти – една средна заплата за бакалавър по здравни грижи и две средни заплати за магистър, завършил медицинско образование, което е съответно 1308 лв и 2600 лв.“ Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов на пресконференция в централата на партията.

Според него това са решения, които могат да бъдат изпълнени, ако държавата поеме своето задължение да нормализира всички оценки по дейностите на медицинските обслужвания на населението и всички дейности по труда на медицинските специалисти. „Това ще изисква едни много сериозни решения и промяна в цялата система на управление на здравеопазването и на неговото финансиране. Това е целта на БСП и трябва да бъде изпълнена“, категоричен е народният представител. Проф. Михайлов подчерта, че продължават протестите на медицинските сестри, а от вчера са се включили и фелдшерите.

„Вече водят  и до спонтанни протести, като този в Казанлък – лекар, обявил гладна стачка.  Това са проблеми, които са натрупвани с години и основното е недостойното заплащане на труда на тези специалисти“, каза още депутатът от левицата.

Той подчерта, че това важи за цялата гилдия, за всички специалисти, които се занимават със здравеопазване и този въпрос БСП го поставя от много време. „Заложен е в предизборната платформа на партията, в парламентарната дискусия, но за съжаление с делегираните средства за здравеопазване от НЗОК, лимитите, с неувеличението на клиничните пътеки, с които работят огромна част от болниците, на практика сключените национални договори за по-високи възнаграждения не могат да бъдат изпълнени“, коментира проф. Георги Михайлов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!