Путин призова Меркел и Оланд да окажат натиск върху Украйна да спазва споразуменията от Минск

Путин призова Меркел и Оланд да окажат натиск върху Украйна да спазва споразуменията от Минск

В телефонен разговор с канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Франсоа Оланд руският държавен глава Владимир Путин ги призова да окажат натиск върху Украйна да спазва споразуменията от Минск. Това съобщиха от Кремъл.

Тримата са обсъдили развитието на кризата в Украйна. Путин е изразил тревога от зачестилите нарушения на режима на прекратяване на огъня в Донбас и е акцентирал върху значението на недопускането на влошаване на ситуацията в зоната на конфликта, както и върху необходимостта от изпълнение на договореностите за изтегляне на тежкото въоръжение и взаимно извеждане на силите от линията на съприкосновение. Той е подчертал, че важна роля в осигуряването на примирието трябва да играе специалната мониторингова мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Владимир Путин e обърнал внимание и на провокационния характер на действията на украинските войски в югоизточните райони на страната. По този повод руският президент е призовал събеседниците си по-активно да въздействат на украинската страна, в това число и при предстоящите срещи във Варшава, за изпълнение на договореностите от Минск.

Лидерите на трите страни са подчертали необходимостта от ускоряване на преговорите в различни формати за цялостно изпълнение на минските споразумения от 12 февраля 2015 года. Отбелязана е била необходимостта от синхронизиране на усилията за политическо урегулиране, което включва занодателно решаване на особения статут на Донбас, провеждане на конституционна реформа и амнистия, както и организирането на местни избори.

Тримата лидери са се договорили консултациите по украинската проблематика да продължат на различни равнища.
Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!