Путин разположи безсрочно руските части в Сирия (ВИДЕО)

Путин разположи безсрочно руските части в Сирия (ВИДЕО)
Руският президент Владимир Путин подписа закон, с който ратифицира споразумението между Москва и Дамаск за разполагане на руски военни в Сирия за неопределен период от време. 

Сделката на режима на Башар Асад с Русия беше договорена през август 2015 г. Тя позволява на руската армия да се установи за постоянно в базата Хмеймим, от която и в момента излитат самолетите, оказващи подкрепа на сирийските въоръжени сили.Подписът на Путин върху споразумението, което няма краен срок, създава условия за превръщането на базата в постоянно съоръжение на руските военни.

„С федералния закон се ратифицира споразумението между Руската федерация и Сирийската Арабска Република за разполагането на авиационни групи на Въоръжените сили на Руската федерация на територията на Сирия, подписано в Дамаск на 26 август 2015 г.“, се казва в официалното съобщение на президентската институция на Русия.

Още през август Путин поиска от депутатите да ратифицират текста, който също така осигурява на руските части имунитет от съдебно преследване в Сирия.

Предполага се, че към момента Русия има около 4000 души персонал в Хмеймим, както и няколко десетки военни самолета.

Междувременно стана ясно, че Путин е обсъждал с турския президент Реджеп Ердоган създаването на обща система за противоракетна отбрана по време на срещата им в Истанбул този понеделник.

Всичко това става на фона на засилващо се напрежение между Кремъл и Запада. САЩ обвиниха Русия за удар срещу хуманитарен конвой на ООН край Алепо в Сирия. Путин обаче отрече и посочи, че няма доказателства за подобни твърдения.

След това администрацията на американския президент Барак Обама съобщи, че Кремъл се меси в президентските избори в САЩ, осъществявайки хакерски атаки срещу сървъри на демократите, подкрепящи Хилари Клинтън.

В отговор Путин заяви, че това е част от кампанията на Обама, насочена срещу кандидата на републиканците Доналд Тръмп и отрече Русия да е замесена по какъвто и да е начин.

В сряда ситуацията придоби абсурдни измерения, след като няколко британски таблоида писаха, че Кремъл се готви за ядрена война.

„Русия спешно отзовава длъжностните лица и семействата им, живеещи в чужбина, като заплахата от Трета световна война расте“, предупреди „Дейли стар“ (Daily Star).

А „Дейли Мейл“ (Daily Mail) добави, че Москва е прекратила споразумението със САЩ за ограничаване на ядрените оръжия.

Попитан за ставащото, говорителят на Пуин Дмитрий Песков коментира, че не е и чувал за предполагаемото отзоваване на семействата на длъжностните лица.

Този уикенд трябва да се проведе нов кръг от преговори между Русия и САЩ за преодоляване на различията им по отношение на кризата в Сирия.

Източник: БГНЕС, RT, BBC

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!